Ugodan osjećaj hladnoće u ustima, odličan okus i osjećaj apsolutne sreće – sve to pruža nam sladoled!

Rimljani ili Mongoli?

Postoji više verzija priče o tome kako je i gdje nastao prvi sladoled.

Prema jednoj od verzija, prvi je sladoled (s medom ili voćnim sokom) zabilježen još kod starih Grka i Egipćana.

Drugi izvori podrijetlo sladoleda dovode u vezu s Mongolima, koji su od devina ili kozjeg mlijeka radili napitke koji su se zimi često smrzavali.

I Kinezima su bila poznata rashlađena jela i napitci, a to se znanje poslije prenijelo arapskim područjima preko kojih je sladoled stigao sve do Europe.

Bez obzira na to gdje je nastao, sladoled je u srednjoj Europi već u prvoj polovini 18. stoljeća postao pravi hit. Nekadašnji sladoled sastojao se od žumanaca razmućenih sa šećerom i vrhnjem, uz dodatak vanilije, kakaa ili voća.

kornet

Korneti za sladoled na svijet su došli tek početkom 20. stoljeća. Za vrijeme Svjetske izložbe u St. Louisu talijanski je doseljenik Marcioni predstavio prve kornete.

Prvi sladoled na štapiću, u obliku kakav i danas poznajemo, proizveden je 1921. godine.

coko-stapic

Sladoledni rekordi…

  • Osnovu današnjih sladoleda čine mlijeko, vrhnje, maslac, jaja, šećer i voće, a posljednjih godina i prašci i paste za izradu sladoleda.
  • Najveći potrošači sladoleda su Amerikanci.
  • Da bismo pojeli kuglu sladoleda prosječne veličine, trebamo je otprilike 50 puta polizati.
  • U netipične varijante sladoleda ubrajaju se sladoledi s okusom ribe ili povrća, koji se pripremaju u Japanu.
  • A gdje je napravljen najveći sladoled na svijetu? U Kanadi 1988. godine – bio je to sladoled koji je težio više od 24 tone.

Vodite računa o tome što kupujete

Kada se zaželite sladoleda, prvo dobro proučite pakiranje, koje ne smije biti oštećeno. To su, naime, znakovi lošeg skladištenja, koje se može negativno odraziti na kvalitetu sladoleda.

Što sladoled treba sadržavati?

Pravi je sladoled na tržištu dostupan u puno varijanti. Mliječni sladoled trebao bi sadržavati minimalno 2,5%, a kremasti sladoled čak 8% mliječne masti.

Osim tih vrsta postoje i sladoledi s biljnim masnoćama, vodeni i voćni sladoledi, a ne smijemo zaboraviti ni omiljeni sorbet s udjelom voća većim od 25%.

vocni-sladoled

Sladoled – klasik svakog ljeta

Sladoled je prvobitno bio slastica namijenjena isključivo carevima i kraljevima, no danas se on može kupiti na svakom uglu. Uostalom, kakvo bi to ljeto bilo bez uživanja u ukusnom sladoledu?