Fini riblji fileti vrhunski su sastojak od kojeg možemo pripremiti prave delicije za svečane prigode

Agrumi oplemenjuju okus mariniranog lososa

Stavljanje ribe u sol tradicionalan je način pripreme koji potječe iz Skandinavije. U tom slučaju termička obrada ne uništava fini okus ribe. Agrumi i metvica ribi daju notu svježine.

Oprani i osušeni riblji filet s obje strane obložite većom količinom soli. Tek tada na njega složite narezane ploškice limuna, limete i naranče. Ribu dobro posolite jer mora biti slana.

Ribu umotajte u plastičnu foliju i opteretite npr. kuhinjskom daskom. Na taj način riba gubi višak tekućine. Nakon polovice propisanog vremena ribu okrenite i ponovno opteretite.

Metvica i korijandar lososu će dati svježinu i notu egzotike. No za ovo jelo možete upotrijebiti i klasičan začin za tu ribu – kopar.

Riba za tatarski biftek mora biti svježa!

Pri kupnji lososa za ovo jelo morate biti sigurni da je riba svježa. U protivnom radije upotrijebite dimljeni losos. Ribi odstranite eventualne kosti i nasitno je nasjeckajte.

Pripremljeno riblje meso pažljivo izmiješajte s ostalim sastojcima. Potom zdjelu pokrijte prianjajućom folijom i stavite ribu da odstoji u hladnjaku, kako bi se okusi dobro proželi.

Tatarski biftek poslužite sa svježe pripremljenim umakom od kiselog vrhnja i sjeckanog ljubičastog luka. Tako pripremljen umak naglasit će finu aromu lososa.

Iskušajte i fantastičnu azijsku verziju! Umjesto limunove korice uzmite malo svježe
naribanog đumbira te u ribu umiješajte nekoliko kapi sojina umaka

 Tatarski biftek od lososa

  • 1 filet lososa bez kože (oko 200 g)
  • sol
  • bijeli papar
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 limun
  • vezica vlasca
  • 1 mladi luk
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 ljubičasti luk
  • šaka svježeg mladog špinata

priprema

  1. Ribu operite, posušite kuhinjskim ubrusom i nasitno nasjeckajte oštrim nožem.
  2. Nasjeckano meso ponovno skupite u hrpicu i još jednom nasjeckajte, tako da riba bude stvarno fino usitnjena.
  3. Usitnjenu ribu stavite u staklenu ili porculansku zdjelu (u metalnoj bi promijenila boju i okus), posolite je, popaprite i odmah pomiješajte s uljem i 1 žličicom nasitno naribane limunove korice.
  4. Potom umiješajte sjeckani vlasac i mladi luk, pokrijte zdjelu folijom i stavite ribu na pola sata u hladnjak.
  5. Oljušteni ljubičasti luk nasitno nasjeckajte, pomiješajte s vrhnjem i malo limunove korice pa umak posolite i popaprite.
  6. Tatarski biftek poslužite sa špinatom, umakom od vrhnja i tostom.

Preporučujemo