Važno je u organizam unositi raznolike namirnice, a količinu hrane možemo odrediti veličinom dlana

raznolike namirnice

U pravilnoj prehrani uvijek treba biti zastupljena hrana koja se priprema od različitih skupina namirnica i koja sadrži sve hranjive sastojke (bjelančevine, ugljikohidrate, masti) koji ujedno organizmu osiguravaju energiju.

Pravilna prehrana treba sadržavati i dovoljne količine vitamina, minerala, elemenata u tragovima i vode. Ako ste to svladali, poteškoće može prouzročiti samo količina hrane koju stavljate na tanjur.

zdrava količina

Količina hrane na zdravome tanjuru treba biti:

  • količina koja stane u šaku za kuhane žitarice, mahunarke ili škrobno povrće
  • količina koja stane na dlan za pečeno crveno meso
  • količina koja stane na dlan s prstima za očišćenu i pečenu perad te ribu
  • dvije šake ili pola tanjura treba zauzimati povrće

Hrana se u našemu organizmu prerađuje i razgrađuje do najsitnijih molekula koje služe kao izvor energije.

Radi postizanja ravnoteže između kalorija unesenih jedenjem i ispijanjem te njihove potrošnje nemojte zaboraviti na važnost redovite tjelesne aktivnosti.

Preporučujemo