Gljive možemo pripremati na mnogo načina jer se ta namirnica jako dobro slaže s povrćem, tjesteninom, rižom, ali i kao dodatak mesnim jelima

Najbolje je upotrijebiti svježe gljive. U hladnjaku one mogu stajati tri do četiri dana. Kako biste ih mogli upotrijebiti i poslije, gljive možete zamrznuti.

Prije zamrzavanja preporučljivo ih je narezati na ploške i blanširati kako bi se uništile bakterije. Jedna od mogućnosti konzerviranja gljiva je i mariniranje u preljevu od octa.

Ako vam se jedu gljive i željeli biste pripremiti nešto ‘s nogu’, evo recepta koji će vam to omogućiti

gljive na tostu

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 250 g očišćenih i nasjeckanih gljiva
  • 1 češanj češnjaka protisnut kroz prešu
  • listići jedne grančice timijana
  • 4 kriške bijelog tosta
  • 100 g cheddra ili nekog drugoga naribanog sira

Priprema

  1. Zagrijte toster. U tavi rastopite maslac pa na njemu prvo prepecite gljive, a zatim ih 2-3 minute pirjajte dok ne omekšaju. Nakon toga umiješajte češnjak i timijan pa pirjajte još otprilike minutu.
  2. Ispecite tost pa na svaku krišku rasporedite gljive, a zatim ih pospite naribanim sirom. Tako pripremljeni tost zapecite kako bi se sir rastopio i poprimio smećkastu boju.