Vrijeme je za uživanje u ovim slasnim šumskim zavodnicama
Sezona lisičarki je od lipnja do studenog , posebice kraj ljeta i jesen (od sredine kolovoza do kraja listopada). No, nije rijetkost da se pojavi i u kasno proljeće! Ta se žućkasta gljiva skriva sve do kasne jeseni u mladim šumama jele, bukve, breze, bora i hrasta, osobito na tlu bogatom mineralima.
Što su lisičarke manje i suše, to su boljeg okusa. Ako ih omotate u papir, možete ih držati u hladnjaku maksimalno dva dana.
Lisičarka je prava divlja gljiva, s obzirom da još nije uspjela u umjetnom uzgoju.
Jede se svježa ili termički obrađena, jer za razliku od drugih gljiva, sušenu lisičarku više ne možete ponovno omekšati.
Za čuvanje se izvrsno pokazalao zamrzavanje, ali je prije toga treba kratko blanširati i posušiti.
Gljive treba kistom očistiti od pijeska i zemlje ili ih prebrisati vlažnom krpom.
Malo skratite stručak. Ni u kom slučaju gljive nemojte namakati u vodi jer će upiti previše tekućine.