Vrijeme je za uživanje u ovim slasnim šumskim zavodnicama

Sezona lisičarki je od lipnja do studenog , posebice kraj ljeta i jesen (od sredine kolovoza do kraja listopada). No, nije rijetkost da se pojavi i u kasno proljeće! Ta se žućkasta gljiva skriva sve do kasne jeseni u mladim šumama jele, bukve, breze, bora i hrasta, osobito na tlu bogatom mineralima.

Što su lisičarke manje i suše, to su boljeg okusa. Ako ih omotate u papir, možete ih držati u hladnjaku maksimalno dva dana.

Lisičarka je prava divlja gljiva, s obzirom da još nije uspjela u umjetnom uzgoju.

Jede se svježa ili termički obrađena, jer za razliku od drugih gljiva, sušenu lisičarku više ne možete ponovno omekšati.

Za čuvanje se izvrsno pokazalao zamrzavanje, ali je prije toga treba kratko blanširati i posušiti.

Čišćenje gljiva

Gljive treba kistom očistiti od pijeska i zemlje ili ih prebrisati vlažnom krpom.

Malo skratite stručak. Ni u kom slučaju gljive nemojte namakati u vodi jer će upiti previše tekućine.

Kao antipasti: marinirane lisičarke

  • 4 grančice majčine dušice
  • 1 kg lisičarki
  • svežnjić mladog luka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

priprema

  1. Properite i posušite 4 grančice majčine dušice te otrgajte listiće. Zatim očistite 1 kg lisičarki i malo im skratite stručke.
  2. Očistite svežnjić mladog luka i narežite ga na kolutiće. Propirjajte ga u tavi s lisičarkama na 4 žlice maslinova ulja.
  3. Posolite, popaprite i pržite (miješajući) dok ne ispari sok od gljiva. Stavite ih potom u staklenke, dodajte majčinu dušicu pa ulijte u staklenke maslinovo ulje.
  4. Dobro zatvorite i do posluživanja čuvajte na hladnome i tamnome mjestu.

Preporučujemo