Najraspostranjenija gljiva u Hrvatskoj - vrganj - s razlogom se najčešće konzumira jer, kada se dobro pripremi, jamči nezaboravnu gozbu za nepce

Mogu se pirjati na luku s jajima, pripremiti kao rižoto, juha ili preljev za tjesteninu… Brojne su varijacije jela s ovim omiljenim šumskim plodovima.

S jajima ili kao juha

Često poželimo skuhati nešto na brzinu, ali da to bude hranjivo i zdravo. Neka vaš odabir budu vrganji s jajima.

Gljive se ne smiju namakati u vodi, dovoljno ih je samo obrisati vlažnom krpom

Propirjajte luk pa dodajte vrganje. Sve skupa pirjajte oko 45 minuta dok gljive ne omekšaju i potom razmutite jaja s malo mlijeka i pomiješajte s vrganjima.

Pospite s malo peršina i soli i uživajte. Možete ih pirjane posložiti u tanko tijesto i ispeći savijaču ili skuhati juhicu.

Donosimo recept za juhu od vrganja koja će vas oduševiti.

Juha od vrganja

  • 250 g svježih vrganja
  • 50 g maslaca
  • glavica crvenog luka
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • peršin
  • lovorov list
  • brašno
  • sol

Priprema

  1. Nasitno nasjeckani luk propirjajte na maslacu, potom dodajte dio vrganja. Kada omekšaju, dodajte lovorov list i brašno pa ulijte temeljac.
  2. Vrganje koje ste stavili na stranu popržite u tavi. Juhu usitnite štapnim mikserom pa dodajte vrhnje. Pospite svježe nasjeckanim peršinom i ukrasite prženim vrganjima.

Preporučujemo