Mali tečaj pripreme domaćih džemova

Koje li miline kad okrenete poklopac na staklenci i odjednom vas zapuhne opojni miris voća. Ako ste ljubitelj domaćih džemova, pekmeza i marmelada i volite isprobavati nove okuse, svakako se potrudite ovo slatko blago ‘začiniti’ novim idejama.

Primjerice, jagodama pred kraj kuhanja dodajte 1 žlicu zelenog papra u zrnu na kilogram voća ili pak gustu voćnu smjesu začinite s malo likera od naranče.

Radite li džem od malina, izvrsno će se uklopiti marakuja, no prije dodavanja potrebno ju je procijediti kroz sito.

Sada, kad su tržnice pune svježeg voća, vrijeme je za pripremu domaćih džemova. Trenutačno su aktualne domaće jagode pa krenite…

Brzo gotovo

Najvažnije pravilo za izradu džemova i pekmeza nije naodmet ponoviti. Koristite samo zrelo i zdravo voće.

Očistite ga, operite i narežite na manje komade. Zatim ga izvažite, dodajte šećer i neka tako odstoji jedan sat.

Za kuhanje koristite veliki lonac, povremeno promiješajte, a gotovo slatko punite u sterilne staklenke.

Voće usitnite štapnim mikserom

Sami odaberite veličinu komada voća, odnosno hoćete li napraviti kašicu ili ostaviti sitnije ili veće komade

Istisnite limunov sok

Ne smije ga nedostajati u džemovima od voća koje samo po sebi nije kiselo. To su primjerice jagode i marelice.

Uklonite pjenu

Na vrhu smjese od voća koja se kuha formira se pjena. Sakupljajte pjenu grabilicom jer u suprotnom ona može zamutiti džem.

Osnovni recept

  • Na 1 kg očišćenog voća dodajte 1 kg šećera, 1 želin i 1 do 2 žlice limunovog soka.
  • Voće pomiješajte sa šećerom, ostavite da odstoji, izmiksajte ga po želji, te zatim počnite kuhati. Voće kuhajte na laganoj vatri.
  • Želite li manje sladak džem, birajte želirni šećer s manjom količinom šećera 2:1, gdje na 1 kg voća ide 500 g šećera.

Zavodljive i neobične kombinacije

Jagode s ružmarinom

Klasični džem od jagoda možete učiniti interesantnijim s malo ružmarina. Svježi ružmarin jednostavno dodajte jagodama na kraju kuhanja, ali nemojte pretjerati jer ružmarin ima vrlo intenzivan okus.

Test kvalitete želiranja

Ovako testirajte je li džem dobio željenu strukturu:

  • Malo kuhane smjese kapnite na tanjurić i nakon 4 minute provjerite konzistenciju. Ako je struktura čvrsta, smjesu možete ulijevati u staklenke.
  • Ako struktura nije čvrsta i džem je tekuć, nastavite još s kuhanjem i ponovite test nakon nekog vremena.
  • Za punjenje koristite lijevak ili na kraju temeljito obrišite rubove staklenke i tek ih tad zatvorite.

Preporučujemo