Čak i među supernamirnicama ima onih koje su 'više super', a u takve se svrstavaju goji bobice. Zahvaljujući specifičnom, istodobno i slatkastom i kiselkastom okusu, mogu se dodati i slatkim i pikantnim jelima, a osim arome, obogatit će im i nutritivnu vrijednost...

Eliksir mladosti

Kad se krenu nabrajati zdravstveni učinci goji bobica, među njima je velika antioksidacijska snaga koja sprečava oštećenja stanica uzrokovana oksidacijom, a time štiti i od prerane pojave bora i gubljenja elastičnosti kože, kao i od zdravstvenih tegoba povezanih sa starenjem kao što su demencija i Alzheimerova bolest te degeneracija makule. Usto, tvari iz goji bobica mogu stimulirati hipofizu da luči ljudski hormon rasta, koji umanjuje posljedice starenja te pridonosi mladolikosti.

Bobice omogućuju i bolji noćni vid te štite zdravlje očiju kao i funkciju jetara i bubrega. Za više energije i jači imunosni sustav zaslužan je cijeli niz zdravih tvari koje sadrže, među kojima su vitamini A, B1, C i E, minerali (kalcij, cink, bakar, selen, željezo), elementi u tragovima, aminokiseline, polisaharidi, flavonoidi, karotenoidi, polifenoli…

Sretne bobice

S obzirom na zdravstvene koristi koje osiguravaju, nije čudno što goji bobice na Himalaji nazivaju i sretnim bobicama smatrajući kako njihova konzumacija donosi općenit osjećaj blagostanja. Zbog toga je šteta što se goji bobice često doživljavaju samo kao egzotična zamjena za grožđice i brusnice.

Grickaju se s drugim sušenim voćem i orašastim plodovima te ubacuju u jutarnje mueslije i zobenu kašu. Nerijetko tu sve stane, a paketić s goji bobicama zaglavi u kuhinjskom ormariću. Da ondje ne bi dočekale kraj roka uporabe, pokazujemo gdje ih sve možete ubaciti – što je samo dio ideja jer su ove bobice ne samo zdravstveni nego i gastro multitalenti.

Superproteinski doručak s bobicama

  • 1 šalica vode ili mlijeka
  • 1 mjerica (30 g) proteinskog praha okusa čokolade
  • 1 žličica ljuskica psylliuma
  • 2 žličice sjemenki chije
  • 1 žličica mljevenog lana
  • 1 žlica goji bobica

priprema

  1. S vodom (ili mlijekom) pomiješajte proteinski prah, psyllium, chiju, lan i goji bobice.
  2. Ostavite da stoji 10 minuta pa pojedite sa zdjelicom bobičastog voća i/ili narezanom bananom.

Izvor: sensaklub.hr