Nije potrebno tražiti tisućama kilometara daleko, kad supernamirnice rastu i u našim vrtovima te su stoljećima sastavni dio prehrane ljudi naših krajeva. Açai i goji bobice, chia sjemenke i drugi ‘noviteti’ možda su OK, ali u redu su i mrkva, češnjak, rajčica...

Superhrana je već svima poznat pojam. ‘Uguglate’ li ga, dobit ćete preko 12 milijuna stranica koje ga spominju.

Doduše, zvuči kao da se radi o super moćnoj tabletici nastaloj u laboratoriju, ali baš suprotno – u supernamirnice ubrajaju se svi biljni plodovi, voće, povrće i sjemenke koji su zbog visokog udjela hranjivih i vrlo moćnih tvari iznimno korisni za naše zdravlje.

I ako ste sada pomislili da će riječ biti o egzotičnim açai ili goji bobicama, amarantu ili chia sjemenkama, prevarili ste se. Nije potrebno tražiti tisućama kilometara daleko, kad supernamirnice rastu i u našim vrtovima te su stoljećima sastavni dio prehrane ljudi naših krajeva.

Mrkva

Tajno oružje našeg zdravlja i ljepote. Sadržava beta-karoten koji izgrađuje pigmente u mrežnici oka, ali je i odgovoran za zaštitu kože od sunčeve svjetlosti, daje joj zdrav ten i boju.

mrkva

Pored toga oslobađa tijelo od slobodnih radikala i sprječava nastajanje borica. No ni to nije sve. U mrkvi se skriva i antioksidans lutein koji pospješuje dobar vid, osobito noću.

Bundeva

Ona je riznica hranjivih tvari. Ulje bučinih koštica podržava izgradnju kože i noktiju te jača vezivno tkivo, zbog čega se i koristi u tretiranju opeklina ili rana.

Bundeva sadržava minerale, primjerice kalij koji regulira krvni tlak. Željezo i bakar potiču opskrbu krvi i cijelog tijela kisikom… I konačno, vrlo se lako i brzo priprema u velikom broju kombinacija.

Borovnice

Ljubičaste bobice imaju čudesan učinak na zdravlje. Pored brojnih vitamina sadrže i anthocianin – biljni pigment koji smanjuje rizik od pojave raka, sprječava upale i aterosklerozu, jača pamćenje i otapa masnoće.

borovnice

I na kraju – božanstvenog su okusa i pogodne za pripremu zdravih deserta!

Rikula

Bogata je vitaminima (posebice vitaminom K koji jača mozak i kosti), antioksidansima i mineralima (kalcijem, željezom, cinkom i kalijem).

Zbog takvog sastava ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje te jača imunitet, a studije pokazuju da se suprotstavlja i tumorskim stanicama.

Šipak

Ova vitaminska bomba (sadržava najviše vitamina C te vitamine B-kompleksa, provitamin A, vitamine K i E) jača naš imunitet, opskrbljuje nas energijom, regulira aktivnost crijeva (zahvaljujući taninu i pektinu djeluje i protiv zatvora i protiv proljeva) te potiče zacjeljivanje rana.

Savjet: jedite ga svježeg ili istisnite u sok jer ćete tako unijeti i vrijedne sastojke iz koštica.

Sedmolist /Kozja noga

Vrtlari su nesretni kad ga ugledaju jer se on smatra korovom. No umjesto da završi na kompostu, bolje bi bilo da se nađe na našem tanjuru jer je prepun vitamina C – ima četiri puta više vitamina C od limuna.

Osim toga ovaj ‘korov’ ima diuretsko i laksativno djelovanje te može poslužiti kao prirodno sredstvo za detoksikaciju. Može se pripremiti kao i špinat, na salatu, skuhati čaj ili koristiti kao začin.

Rajčica

Samo 100 g rajčice pokriva već četvrtinu dnevne potrebe organizma za vitaminom C. No zdravom je ne čini samo bogatstvo vitamina (pored vitamina C, tu su i vitamin A i E i folna kiselina).

rajčica

Najspominjaniji sastojak rajčice je antioksidans likopen koji jača krvne žile te uklanja kolesterol iz krvi, što pak godi zdravlju srca i krvotoka. Pored toga, mnoge studije naglašavaju kako likopen može spriječiti rak.

Proso

Bezglutenska žitarica bogata je vitaminima B-kompleksa pa je odlična za zdravlje i rast kose, kože i noktiju.

Tu su i visoke vrijednosti minerala željeza, magnezija, mangana, fosfora, fluora i kalija. Ovi minerali jačaju kosti, zglobove, zubnu caklinu, ali i srce te krvožilni sustav.

Češnjak

Jača imunitet i snižava krvni tlak. Naime, opušta krvne žile, regulira razinu kolesterola i šećera u krvi, dok spoj alicin općenito ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

češnjak

Ne treba zaboraviti ni na antireumatska svojstva te sposobnost borbe s upalama uzrokovanih alergijama te tumorskim stanicama.

Luk

Ovo je vrlo svestrano povrće jer potpomaže organizmu u borbi protiv raka, štiti od dijabetesa, razrjeđuje krv, pomaže kod mršavljenja i bori se protiv upala.

Posebice ljubičasti luk sadržava puno antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale u našem tijelu. Tako luk štiti od prijevremenog starenja kože i pomaže kod prevencije zloćudnih bolesti.

Preporučujemo