Osim što su lagana i relativno brza jela, nakon njihove pripreme će vam kuhinja još satima mirisati na more i ljeto

Mora i oceani kriju prava blaga, a velik broj njih čovječanstvo još uopće nije otkrilo. U nekima od njih međutim možemo uživati u potpunosti.

Pritom, naravno, mislimo na ribe, rakove, školjke, lignje i brojna druga vodena bića, koja se jednostavno mogu preobraziti u raznovrsne kulinarske specijalitete. Koji se od tih stanovnika mora ubrajaju u omiljene?

Želite li ukiseljeni filet haringe ili pečenu haringu?

Vjerojatno najzastupljenija riba na planetu, koja je osim toga i iznimno važna za gospodarstvo, jest haringa. Njezina je standardna dužina 45 cm, a težina otprilike pola kilograma.

Haringe se obrađuju svježe, suše se, stavljaju u salamuru, dime, pakiraju u limenke ili zamrzavaju. U prodavaonicama se mogu kupiti dimljene, ukiseljene, pečene, filetirane ili usoljene.

Najbolje stiže sa sjevera

Među gurmanima su omiljeni rakovi deseteronošci. Na svijetu ima nekoliko tisuća vrsta tih rakova, od kojih se njih oko 350 lovi u komercijalne svrhe.

Rakovi najčešće stižu iz slanih morskih voda, a oni slatkovodni žive u tropskim i suptropskim regijama. Na europskim se tržnicama najčešće mogu kupiti uvezeni rakovi iz sjevernijih mora, bilo da je pritom riječ o onim svježima ili zamrznutima.

Meso rakova iznimno je kvalitetno i prikladno za kuhanje, pečenje, prženje i pripremu na roštilju.

Omiljene školjke

Dagnje su poznate diljem svijeta. Te se otporne i prilagodljive školjke mogu naći u svim morima i oceanima na sjevernoj polutki.

Dok se u Sjevernoj Americi dagnje jedu sirove, Europljanima su draže u kuhanoj varijanti. Klasični i najrašireniji način pripreme dagnji jest pirjanje u vinu ili kuhanje u povrtnoj juhi.

Pravi biser mora

Francuski pjesnik Léon-Paul Fargue prije mnogo godina je rekao: ‘Volim kamenice…Kada ih jedem čini mi se kao da ljubim more u usta.’ Kamenice čine dio ljudske prehrane već stoljećima.

Kako pripremiti kozice?

Kozice prvo dobro ogulite, potom im otkinite glavu, a nakon toga ih pažljivo izvadite iz oklopa, lagano zarežite leđa i na kraju uklonite tamnu utrobu.

Posljednji članak i lepeza na vrhu repa obično ostaju neoguljeni, kako bi se kozica mogla bolje držati. Kozice su vrlo ukusne pečene i poslužene sa salatom.