Ova slastica od dizanog tijesta zadovoljit će sve vaše kriterije. Neće vam trebati pretjerano kulinarsko umijeće da uspije, a okus će biti - savršen

Mislite li da je spravljanje dizanog tijesta komplicirano, idućih nekoliko savjeta olakšat će pripremu:

  • Dio mlijeka iz recepta zamijenite vrhnjem, pa će vam kolač biti mekši.
  • Kako znati jeste li tijesto dovoljno dugo mijesili? Sve dok se lijepi po prstima nije dobro umiješeno.
  • Kako bi tijesto bilo što mekše, brašno prosijte – u njega će tako ući mjehurići zraka zbog kojih će pecivo u konačnici biti mekše i ukusnije.
  • Tijesto mijesite najmanje 5 minuta, kako bi postalo mekano i elastično. Kolačiće oblikujte na pobrašnjenoj radnoj plohi da se ne bi lijepili.

Buhtle s grožđicama i kandiranim voćem

  • 625 g brašna
  • 45 g maslaca
  • 45 g šećera + 4 žlice 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ¼ žličice mljevenog pimenta
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 1,5 žličica suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 275 ml mlijeka + 2 žlice
  • 100 g mješavine grožđica i kandiranog voća

priprema

  1. U zdjelu prosijte 500 g brašna, dodajte maslac pa ih rukama zamijesite kako biste dobili mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte šećer, sol, cimet, piment, muškatni oraščić i kvasac pa sve dobro zamijesite. Jaje razmutite u mlijeku pa ulijte u posudu sa suhim sastojcima.
  3. Sastojke kuhačom razradite u tijesto koje se ne smije lijepiti za zdjelu. U tijesto postupno dodajte grožđice i kandirano voće.
  4. Zdjelu prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa tijesto ostavite da se diže barem sat vremena na toplome mjestu.
  5. Istresite tijesto na radnu plohu, više puta ga izmijesite rukom, a zatim podijelite na 12 jednakih dijelova od kojih ćete oblikovati kolačiće.
  6. Gotove kolačiće položite na lim prekriven papirom za pečenje pa ih ostavite da se dižu još 30 minuta. Pećnicu unaprijed zagrijte na 200 °C.
  7. Ostatak brašna pomiješajte sa 125 ml vode, kako biste dobili glatku smjesu. Smjesu zatim stavite u slastičarsku vrećicu pa njome na svakom kolačiću nacrtajte križ.
  8. Svečane slastice križ
  9. Kolačiće pecite u pećnici 15 minuta, dok ne poprime zlatno žutu boju.
  10. U loncu 2 žlice mlijeka pomiješajte s 4 žlice šećera pa kuhajte oko 2 minute. Tom smjesom premažite još vruće kolačiće, a zatim ih ostavite da se ohlade.