Ravno iz vrta ili s tržnice u tanjur, geslo je zdrave jesenske kuhinje. To nije nikakav problem kada je u jeku sezona kelja, blitve, mrkve, poriluka, luka i drugog finog povrća

Celer

Svoj aromatični okus hrskavi gomolji zahvaljuju eteričnim uljima koje sadrže. Od celera se može pripremiti vrlo ukusna juha, pire ili salata.

profimedia-0000377086

Češnjak

‘Miomirisni’ režnjići neizostavan su i univerzalan začin za pripremu brojnih kulinarskih pikanterija.

Mrkva

Nježne mrkvice prvo su povrće s kojim se susrećemo u životu i najčešće se odmah zaljubimo u njihov okus. Nije ni čudno jer su katkad slatke kao šećer!

Blitva

Dvije glavne vrste blitve: jedna ima užu stabljiku i veći list, a druga šire i mesnatije stabljike.

profimedia-0005928885

Stabljike blitve nemojte baciti, nego im, ako su starije i tvrđe, odstranite konce pa ih narežite na uske štapiće. Propirjajte ih s protisnutim režnjićem češnjaka na žlici maslaca da ostanu još lagano hrskave, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te ih poslužite uz njoke.

Kelj

Kovrčave glavice prepune su vitamina C, pa su idealna namirnica za hladno doba godine. Od kelja možete skuhati varivo, sarmice ili ga iskoristiti kao bazu za musaku.

Poriluk

Budući da je siromašno kalorijama, ovo je elegantno povrće prijatelj vitke linije. Zato ga iskoristite za spravljanje variva i složenaca ili ga ponudite kao prilog.

Crni korijen

Ovo neobično povrće lagano orašaste i zemljane note koja donekle podsjeća na šparoge pronalazi sve više poklonika.

profimedia-0081359018

Uz crni korijen izvrsno godi salata od krumpira s lukom. Ne želite li se odreći mesa, uz povrće i umak poslužitekosani odrezak ili pečeni kotlet.

Kupus

Glavice mekih, hrskavih listova kupusa profinjene su i nježne. Odličan je u varivo, svjež nariban na salatu ili ukiseljen za omiljenu zimnicu.