Pikantna grbica, ljutkaste rotkvice i aromatični vlasac tri su namirnice koje biste svakako trebali uvrstiti na svoj jelovnik

Začinsko bilje, u svojem svježem obliku, mnogo je više od samo začina koji podiže određeno jelo.

Isprobajte bogatu šarenu salatu, prepunu nezaboravnih okusa, koja je pravi razigran pozdrav proljeću.

Salata s rotkvicama, grbicom i pastrvom

  • 320 g dimljene pastrve bez kože
  • 2 paketa miješanih lisnatih salata (matovilac, kristalka, radič, endivija)
  • 2 vezice rotkvice
  • šaka grbice

Za preljev

  • bijeli dio 1 mladog luka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1-2 žličice smeđeg šećera
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žličice dijon senfa
  • 1 žlica vinskog octa
  • 100 ml maslinova ulja
  • sol, sitno mljeveni papar

Priprema

  1. Oprani bijeli dio mladog luka nasitno nasjeckajte. Šećer otopite u soku od limuna. U mješavinu protisnite češnjak pa dodajte senf i ocat.
  2. U smjesu polagano dolijevajte ulje pa tucite preljev metlicom dok ne dobijete glatku emulziju. Preljev posolite i popaprite, a zatim u njega dodajte sjeckani mladi luk.
  3. Odložite ga do daljnjeg u hladnjak. Očistite pastrvu i sitne kosti izvadite pincetom. Očišćenu ribu podijelite na 4 porcije. U velikoj zdjeli izmiješajte sve lisnate salate.
  4. Rotkvice operite, posušite i razrežite na četvrtine te ih dodajte u zdjelu sa salatom.
  5. Pripremljenu salatu razdijelite na tanjure ili u zdjelice, gore stavite pastrvu, sve pospite grbicom i pokapajte preljevom.

Preljev za salatu

Salatni preljev bit će najukusniji izmiješate li ulje i ocat u omjeru 3:1.

Umjesto octa za preljev također možete upotrijebiti sok od limuna ili limete. Tako će dobiti profinjeniji okus i citrusnu notu.

Kada dodati preljev?

Kako salata ne bi povenula, nego ostala fino hrskava, preljev pokapajte po salati tik prije posluživanja.

Volite li jače okuse, za salate možete upotrijebiti ovčji sir pecorino. No pripazite, dosta je pikantan pa uz njega jelo ne treba dodatno soliti.

Preporučujemo