Kad se pravilno koriste, začini će poboljšati svako jelo. Kako bi se izvorne arome začina izrazile u svojoj punini, potrebno je imati vrlo dobar osjećaj za to kada ih i kako upotrijebiti

Izvorne arome začina do izražaja dolaze samo ako znamo kako ih koristiti.

Timijan

Svježi timijan dodajte u jelo neposredno pred kraj kuhanja. Suhi timijan će svoje arome pustiti tek nakon duljeg kuhanja.

Bosiljak

Ne podnosi vrućinu i zato ga upotrebljavajte svježeg ili ga u vruća jela dodajte tik pred posluživanje.

Vlasac

U njemu treba uživati dok je svjež. Nikad ga ne kuhajte jer postaje siv, neugledan i gubi okus i arome.

Peršin

Kod peršina vrlo je korisna stabljika koju inače običavamo baciti. Zato je ne uklanjajte već, ako peršin kuhate, stavite i stabljiku pa je pred serviranje uklonite.

Kadulja

Odlična je pržena u maslinovu ulju te zatim dodana u juhu ili salatu.

Ružmarin

Ako ga dugo kuhate, postaje gorak. U umacima ostavite grančicu samo kratko da se malo prokuha i zatim je izvadite.

Očišćene grančice su odlične kao ražnjić za roštilj jer će mesu dati mediteransku aromu.

Origano/Mažuran

Najbolje se slaže s klasičnim začinima kao što su češnjak, limunova i narančina korica, vanilija ili egzotičniji đumbir.

Preporučujemo