Salatu Cezar je ukusan i osvježavajuć obrok, koji potječe od prije stotinjak godina i to ni manje ni više nego iz Meksika...

Caesar Cardini živio je od 1896. – 1956., rođen je u Italiji te je preselio u Ameriku na početku Prvog svjetskog rata. U Meksiku je otvorio talijanski restoran, tik do granice s SAD-om i to zato što se tamo (za razliku od SAD-a) u tom razdoblju Prohibicije, smio konzumirati alkohol.

Na Dan nezavisnosti 1924. u njegov je restoran pristiglo jako puno gostiju te je Cardini, kojem je ponestalo sastojaka, pred gostima napravio salatu u koju je stavio pomalo od svega što je još imao: zelenu salatu, krutone, parmezana, jaja, maslinovo ulje, limunov sok, crni papar i Worchestershire umak kojeg je stavio u salatu tek kad ju je donio na stol te zaradio ovacije i oduševljenje gostiju.

Salata je vrlo brzo postala popularna u cijelome svijetu, a postoje mnoge varijacije na njegov recept.

Cezar salata

  • 3 ploške tosta
  • 75 g dimljene slanine
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 1 velika glavica rimske zelene salate
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica soka od limuna
  • ½ žličice senfa
  • 1 žličica umaka worcester
  • 1 žumance
  • sol, papar, šećer
  • 3 žlice naribanog parmezana

priprema

  1. Otklonite koricu sa tosta te narežite meki dio na kockice. Hrskavo popržite nasjeckanu slaninu na 1 žlici ulja u tavi. Stavite na kuhinjski papir da se ocijedi.
  2. Na masnoći od prženja popržite kockice tosta pa ih stavite na kuhinjski papir da se ocijede. Očistite i operite salatu, a potom natrgajte na komade velicine zalogaja.
  3. Oljuštite češnjak pa kremasto izmiksajte zajedno sa 4 žlice ulja, sokom od limuna, senfom, umakom worcester te žumancem.
  4. Začinite solju, paprom i prstohvatom šećera. Pomiješajte salatu s dressingom pa poslužite na tanjure. Pospite kockicama kruha i parmezanom.