On je pravi dar prirode – ‘lijek’ za razne tegobe i domaći pripravak koji možemo koristiti na brojne načine

Dezinficijens ruku

Ako vam je koža na rukama poprimila boju neke namirnice koju ste jeli ili pripremali za ručak, ili je pak požutila od pušenja ili ostataka laka na noktima, vrijeme je da ruke istrljate s malo čistog jabučnog octa – i mrlje će nestati!

Ljekovita kupka za stopala

Naša stopala zimi posebno pate u zatvorenoj obući – u kojoj ne mogu disati i brzo se znoje. Stoga im priuštite redovitu relaksirajuću (i dezinficirajuću) kupku.

Posudu u kojoj ćete pripremiti kupku napunite toplom vodom tako da vam dopire do gležnjeva. Dodajte 2 do 4 šalice octa.

Noge držite u vodi i povremeno ‘zaplivajte’, tako dugo dok ne osjetite da su se stopala opustila. Na koncu stopala osušite na zraku. Kupku možete primjenjivati i ujutro i navečer.

Za blistav osmijeh

Jabučni otac dobar je i protiv uklanjanja kamenca sa zubi.

Pomiješajte malo octa s vodom i redovito grgljajte. Pobornici jabučnog octa kažu da pomaže i u izbjeljivanju zubi.

Recept za vitkiju liniju!

Sjećate li se bakinih savjeta o tome da je dobro ujutro popiti dvije jušne žlice octa kako biste poboljšali ten kože i imali vitku liniju?

Poznato je da jabučni ocat čisti organizam razgrađujući suvišne masnoće, a octene kiseline neutraliziraju određene enzime koji potiču stvaranje i nakupljanje masnoća, te tako pospješuje i ‘topljenje’ viška kilograma.

Djeluje i na probavu tako da se dio masnoća izlučuje neiskorišten, dok se cjelokupni metabolizam potiče na brže sagorijevanje kalorija, te brže i bolje razgrađivanje i izlučivanje štetnih tvari i masnoća iz organizma.

Njega izrazito suhe kože ruka

Većina nas u ovo doba godine ima problema sa vrlo suhom kožom na rukama i laktovima.

Zato nam pomoć nudi provjereni recept naših baka: u jednakom omjeru pomiješajte jabučni ocat i maslinovo ulje pa tom smjesom, nakon svakog pranja, namažite ruke i laktove!