Marinada pomaže povećati sočnost i poboljšati teksturu pirjanog, prženog ili pečenog mesa i ribe!

Splet okusa i aroma koje pivo može pružiti hrani je vrlo raznolik: od slatkih i orašastih aroma porijeklom od slada do gorkih i herbalnih nota iz hmelja.

Marinada od piva i senfa

  • 1 boca piva
  • 8 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice senfa
  • 20 zrna papra
  • 2 glavice luka
  • 1 list lovora
  • 2 češnja češnjaka (po želji)

priprema

  1. Pomiješajte pivo s uljem, senfom, paprom i lovorovim listom. Narežite luk na kolutove i njime prekrijte meso koje želite marinirati.
  2. Sada preko mesa prelijte marinadu, tako da prekriva cijelu količinu mesa. Nekoliko sati ostavite da se namače u hladnjaku.
  3. Možete po želji dodati do dva češnja češnjaka. U ovoj smjesi pripremite meso od kojeg ste planirati napraviti roštilj – imat će sasvim poseban i osebujan okus!

SAVJET VIŠE:

Marinada od piva neće u tolikoj mjeri prevladati okusom mesa kao što to čine vinske marinade. Potrebno je samo napraviti nekoliko rupa na površini mesa kako bi pivo ušlo u unutrašnjost.

Biftek s pivom i češnjakom

  • 4 komada bifteka (srednje veličine)
  • 4 žličice zrnatog senfa (18 ml)
  • 1/3 šalice piva (75 ml)
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja (15 ml)
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 4 režnja češnjaka (sitno sjeckanog)

priprema

  1. U staklenoj posudi za pečenje pomiješajte pivo, ulje, sol, papar i češnjak. Dodajte odreske, pa ih okrećite u marinadi, masirajući meso.
  2. Pokrijte i stavite u hladnjak na 4 sata, a možete ih ostaviti i do sutra u marinadi u hladnjaku. Izvadite odreske iz marinade; namažite ih senfom.
  3. Zagrijte grill te pecite odreske premazujući ih preostalom marinadom.
  4. Nakon pečenja, biftek ostavite 1 minutu da odmori prije posluživanja pa poslužite s prilogom po izboru. Naravno, uz ovo jelo poslužite i čašu omiljenog piva!

Preporučujemo