Saznajte zašto u kavu treba dodavati vruće mlijeko i zbog čega u omiljeni jutarnji napitak treba stavljati bijeli, a ne smeđi šećer

Jeste li znali da se lošim načinom pripreme može upropastiti najkvalitetnija kava. Za kvalitetan napitak od kave potrebno je poštovati određena pravila:

  • Kupite svježe pržena zrna kave i spremite ih na hladno i suho mjesto u hermetički zatvorenu posudu.
  • Kavu meljite neposredno prije pripreme.
  • Izaberite odgovarajući mlin za određenu metodu pripreme.
  • Upotrijebite svježu hladnu vodu jer je za dobru kavu potrebno obilje kisika.
  • Oprema i pribor neka uvijek budu čisti i suhi.
  • Ne pokušavajte napraviti jaču kavu dodajući u vodu više kave od preporučene količine.
  • Ne dolijevajte kipuću vodu na samljevenu kavu jer to utječe na povećanje gorčine i kvari okus. Upotrijebite proključalu odstajalu vodu.
  • Mlijeko koje dodajete kavi uvijek mora biti vruće. Hladno mlijeko oduzima kavi dio arome i okusa.
  • Prije ulijevanja kave, zagrijte šalice. Upotrebljavajte kvalitetne porculanske šalice jer plastika i metal kvare okus. A dobro je znati i to da u visokim šalicama kava dulje ostaje vruća.
  • Izbjegavajte smeđi šećer. Za kavu je najbolji bijeli kristal šećer, koji ujedno i najmanje kvari pjenu na espressu.

Što sve kava uspješno rješava

  • Želite li neutralizirati neugodne mirise luka ili češnjaka na prstima? Prvo ih namočite u toploj vodi, a potom ih trljajte zrncima mljevene kave.
  • Tvrdokorne naslage od masnoće na površini tave ili lonca za kuhanje također možete ukloniti kavom. To ćete učiniti tako da suhu zaprljanu površinu pospete kavom pa utrljavajte snažnim pokretima – naslage će nestati već nakon nekoliko trenutaka.
  • Pojavili su vam se mravi u kući? Riješite ih se na prirodan način i to tako da male količine zrnaca kave poslažete na mjestima kojima se mravi kreću.
  • Željeli biste se riješiti neugodnih mirisa nakon kuhanja? Posudicu napunite zrncima kave. Oni će apsorbirati sve mirise, a poslužite li se tim trikom i za cipele s neugodnim mirisom, i one će izgubiti svoj vonj.

Preporučujemo