U Italiji ne prođe dan a da se ne poslužuje tjestenina. I mala djeca odmah, čim nauče držati vilicu, vješto barataju dugačkim špagetima ili kratkim makaronima.

I siromašni i bogati vole tjesteninu s umakom od rajčice u svim mogućim varijantama, a gurmani – sa skupocjenim tartufima.

Obično dnevno dvaput jedu topla jela, a katkad i tri-četiri puta. Tada naručuju predjelo ‘primo piatto’, i to je obvezno tanjur tjestenine, i ‘secondo piatto’, glavno jelo od ribe, mesa ili piletine. Nakon toga, naravno, slijede tipični slatkiši.

I kad je riječ o piću, Talijani poštuju tradiciju. Uz jelo piju božanska vina s Apenina. Ipak, za Talijane obrok nije potpun ako nema predjela. Ono je čak važnije i od glavnog jela.

Predjelo (antipasti) za stanovnike Apeninskog poluotoka predstavlja najljepši uvod u svakodnevni ritual ručanja.

Kod pripreme predjela bitna je prava kombinacija, tako da se i oči i nepce odmah mogu najesti. A da bi sve i izgledalo lijepo, zaduženo je raznovrsno povrće kao što su tikvice, artičoke, patlidžan i mrkva.

Ali u predjelima važno mjesto zauzimaju i gljive, riba, plodovi mora, pršut i šunka. Punjene lignje, seppie ripiene, kao i salata od morskih plodova, insalata di frutti di mare, a uz to rolice od paprike peperoni imbottiti i malo salame, nude nezaboravan okus.