Riječ je o delikatnoj japanskoj verziji tijesta čija je osnova glatko brašno i ledena voda

Kod pripreme ovog klasičnog japanskog jela, u prozračno tijesto za tempuru uranjaju se škampi, povrće ili riba i zatim prže na vrućem ulju dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.

Osnovno tijesto 1:

Oko 125 g rižina brašna pomiješajte s 200 ml hladne vode, 1 žumancem i prstohvatom soli. Tijesto nakratko stavite u hladnjak da nabubri.

Osnovno tijesto 2:

Jedno jaje pjenasto stucite sa 150 ml ledene vode. Dodajte prstohvat praška za pecivo, po 50 g pšeničnog i škrobnog brašna. Oba tijesta dovoljna su za oko 600 g povrća.

Ovo biste trebali znati:

Što je tijesto hladnije, to će postajati hrskavije tijekom prženja. Ako je tijesto pretanko, neće se primiti za namirnicu koju pržite, a ako je predebelo, za vrijeme prženja postat će premekano.

Tijesto možete i začiniti, primjerice čili pahuljicama, curryjem ili wasabi prahom. Povrće i ostale namirnice uronite u tijesto tako da budu prekrivene sa svih strana.

Miješanje

Pomiješajte suhe sastojke (brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo), a zatim ih prosijte kroz sito.

hladno

Tijesto će uspjeti i s hladnim (!) bjelancem. Bjelance prvo razmutite, a zatim ga umiješajte u brašno.

Hrskavo

Grudice u tijestu nisu nešto loše. One će za vrijeme prženja postati osobito hrskave.

Pržite 2-5 minuta na ulju zagrijanom na 160 stupnjeva, a zatim stavite na papirnati ručnik koji će upiti masnoću.

Slatko

Za prženje komada voća, u tijesto stavite malo maka. Uz ovu vrstu tempure izvrsno godi tekući med.

Preporučujemo