Tikvice su multitalentirane jer se uklapaju u gotovo sve kombinacije jela

Još prije 40 godina bile su gotovo nepoznate u kuhinji. Danas su među najprodavanijim povrćem. To ne čudi kad su tako slatke, ukusne i atraktivnog cvijeta koji se također može pripremiti.

Male tikvice su posebno nježne i delikatne. Veći primjerci i one okrugle mogu se, jednako kao i cvjetovi , odlično puniti. Kad se prže i peku, njihova aroma najbolje dolazi do izražaja.

Mogu se i kuhati ili samo blanširati ili pak samo propirjati na maslacu. Jako velike tikvice u sredini su vlaknaste pa su pogodne za pripremu juhe ili pak pohanje.

Rezanje na rezance

Očišćenje tikvice režite posebnim rezačem pomoću kojeg ćete dobiti dugačke rezance. Ovakav način rezanja izvrstan je za pripremu špageta s povrćem, zatim kao nadjev za pizze, nabujke, juhe ili salate.

Punjenje tikvica i cvjetova

Same tikvice i tikvice s cvijetom lako se pune nadjevom, samo treba znati kako. Pored klasičnog punjenja kad tikvice prerežemo po dužini, možete ih puniti i ovako, a cvjetove bi bilo najbolje nabaviti zajedno s malom tikvicom.

profimedia-0036177930

Prerežite veće tikvice na komade (ili vodoravno po dužini) pa izdubite sredinu.

profimedia-0036177937

Nadjenite tikvice pripremljenom smjesom.

profimedia-0117232097

Za nadijevanje su najbolji veći cvjetovi. Očistite cvjetove tako što ćete odstraniti tučak i prašnike. Raširite očišćeni pupoljak, stavite malo nadjeva u cvijet, zatvorite latice i lagano ih zavrnite.