Lubenica će vas osvježiti i utažiti žeđ, rajčice i paprika zasititi, a masline će ljetnom jelu dati onaj završni štih. Ljeni mjeseci obilježeni su raskošnim darovima prirode. Iskoristite ih!

Lubenica

Za lubenice će mnogi reći da su voće, jer su slatkaste, a i jedemo ih kao osvježavajući desert. Ipak, ove kraljice ljeta pripadaju povrću, pa vam predlažemo da ih servirate u slanoj varijanti.

Lubenicama pridružite feta sir i crne masline, a kao dodatnu dozu svježine ubacite i listove metvice. Ova će vas salata (doduše, najviše zbog sira) i zasititi, a idealan je obrok za one koji paze što jedu, pa žele light obrok. Prednost ove salate je i ta što ju možete pojesti u svakom obroku, od doručka do večere, a može poslužiti i kao zdrav međuobrok.

Paprika

Paprika je poznata je po sadržaju vitamina C i beta-karotena, dobar je izvor vitamina B6 i  vitamina A. Osim navedenih, u paprici se u manjim količinama nalaze i ostali vitamini, a od minerala najviše sadrži kalija. 

Možete li zamisliti kolovoz bez ratatouillea? Mi ne! Osnova tog jednostavnog i ukusnog jela su paprika, luk i rajčica. Toga sada ne nedostaje, stoga ne oklijevajte. A kuhan i ohlađen ratatouille lako možete i zamrznuti.

Rajčica

Domaći kečap, lagana povrtna salata, umaci, gazpacho… Rajčice su glavni sastojak svih tih jela. Budući da su sada tako sočne i ukusne, slobodno u njima uživajte koliko vam drago. Osim ostalih vrijednih sastojaka, one sadrže i likopen, antioksidans koji sprečava nastanak raka.

Masline

Masline pomažu tijelu da izbaci loše masnoće koje se talože u krvnim žilama i time smanjuju mogućnost od kardio-vaskularnih bolesti. Isto tako, maslinovo ulje jača imunitet te je savršen saveznik protiv alergija.

Gljive

Nemaju kalorija, ali nemaju ni okusa, kažu neki. No vi se nemojte dati zavarati. Gljive su jedna od najzahvalnijih namirnica koje se mogu pripremiti na bezbroj različitih načina. Budući da su bogate proteinima, mogu obogatiti prehranu, posebice ljudima koji ne konzumiraju meso ili onima koji ga rijetko konzumiraju.