Krastavac

Bilo sitni ukiseljeni ili krupni za salatu, kao veoma niskokalorično povrće krastavci su veliki prijatelji vitke linije.

To je povrće, osim toga, idealno jesti tijekom velikih vrućina jer organizmu daje obilje vode. A koži lica posebno će goditi maska od krastavaca.

Kupus

Kupus je podjednako ukusan svjež kao i kratko propirjan. Profinjene glavice iz porodice kupusnjača vrhunski okus dobivaju kad ih pripremimo u woku. Lakše su probavljive.

Bazga

Od bijelih cvjetova mogu se pripremiti limunada, sladoled, ocat, sirup i vino. Bazga ima slatkastu aromu, pa je vole i sladokusci.

No nemojte ubrati baš sve cvjetiće – pustite da neki sazriju kao bobice.

Rikula

Iako je smatramo talijanskom biljkom, dobro uspijeva i u nas. Ako dugo stoji, rukola gubi aromu, pa ju je bolje što prije pripremiti.

Kuhanjem gubi specifičan okus, pa je najbolja sirova. Zato je nemojte peći s pizzom!

Ogrozd

Sada kad im je sezona, ogrozdi su najukusniji kad se jedu direktno s grma. To Englezima omiljeno voće kolačima, marmeladama i kompotu daje karakterističnu kiselkastu notu, a pri konzumaciji budi apetit.

Kolač od ogrozda s rešetkom od bezea

  • 350 g brašna
  • 3 žumanca
  • 220 g maslaca
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kg ogrozda
  • 400 g svježeg sira
  • 160 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 jaja
  • 1 žlicom naribane korice neprskanog limuna
  • 300 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 1 vrećica praška za puding od vanilije
  • 3 bjelanca
  • 150 g šećera u prah
  • naribana korica 1 limete

priprema

  1. Od brašna, žumanaca, maslaca, 100 g šećera i prstohvata soli hitro umijesite glatko tijesto, umotajte ga u foliju i ostavite 30 min u hladnjaku.
  2. Ohlađeno prhko tijesto razvaljajte, obložite njime namašćeni kalup za kolače (nemojte oblikovati povišeni rub) te ga na više mjesta izbockajte vilicom.
  3. Operite i očistite ogrozd pa ga ostavite da se ocijedi na cjedilu.Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Izmiksajte svježi sir u kremu sa 160 g šećera, vanilin šećerom, jajima, žlicom naribane korice neprskanog limuna, punomasnog kiselog vrhnja i vrećicom praška za puding od vanilije.
  5. Razmažite kremu po tijestu, a zatim po njoj ravnomjerno poslažite ogrozde lagano ih utiskujući u nadjev. Kolač pecite 40 min.
  6. Dok se kolač peče, stucite snijeg od 3 bjelanca postupno mu dodajući 150 g šećera u prahu i na kraju u njega umiksajte naribanu koricu limete.
  7. Slastičarsku vrećicu s velikim okruglim otvorom napunite beze smjesom. Nakon 40 min izvadite kolač iz pećnice te po njemu naštrcajte rešetku od bezea.
  8. Kolač od ogrozda pecite još 10-ak minuta, dok beze lagano ne porumeni.

Preporučujemo