Blještavilo velegrada s jedne, a minimalizam na tanjuru s druge strane. Vodimo vas u japan, koji nudi puno toga u kulturnom, arhitektonskom, tehnološkom... , ali i gastronomskom smislu

Tokio

Glavni grad Japana smjestio se u zaljevu dugom 130 kilometara (!), ima oko 35 milijuna stanovnika i predstavlja najveću gradsku konglomeraciju na svijetu.

Ipak, i ovdje ćete naći mirna mjesta kao što su šintoističko svetište Meiji Jingu ili carska palača s veličanstvenim vrtovima. Palača je otvorena za posjetitelje samo na carev rođendan, a vrtovi su stalno na raspolaganju za razgledanje.

Ne smijete propustiti vidjeti ni četvrt Asakusa i hram božice Hase Kannon. Iz povijesnih dijelova grada možete se uputiti u šoping do modernih četvrti Ginza i Shibuya ili do centra političkih događanja Shinjuku, gdje se nalazi neboder Tokio Metropolitan Government.

Vrlo posjećeno mjesto za odmor u blizini grada svakako je Fuji, najviša japanska planina (3776 m). Do nje se može doći autobusom, a putovanje traje oko sat vremena.

Kyoto

U jednom od najljepših japanskih gradova možete krenuti na putovanje kroz povijest japanske monarhije.

U dvorcu Nijō iz 14. stoljeća osjeća se dašak davnih vremena samuraja i šoguna. Tu su i carska palača, koja se još uvijek koristi u državne svrhe, zlatni paviljon Kinkaku i svetište Kiyomizu Dera, odakle puca prekrasan pogled na cijeli grad. Kyoto je i jedno od posljednjih mjesta gdje se još odgajaju gejše.

Azijski koncert okusa i mirisa

Bilo da uživate u japanskom sushiju ili tipičnoj japanskoj juhi, svako je jelo pravi koncert za sva osjetila. Donosimo vam recept koji će vas povesti na putovanje u daleki Japan, a ova varijanta sushija poslužuje se u zdjelicama.

Chirashi sushi

 • 200 g riže za sushi
 • 1 žlica rižina octa
 • 1 žlica šećera
 • 1 žličica soli
 • 4 sušene shiitake gljive
 • 2 mrkve
 • 4 zelene šparoge
 • 2 lista nori alge

priprema

 1. Rižu skuhajte prema uputi na vrećici. Ocat, šećer i sol zagrijte dok se ne otope pa umiješajte u toplu rižu. Gljive shiitake namočite na 10 minuta u kipuću vodu.
 2. Mrkve očistite i narežite na tanke štapiće, šparoge ogulite i narežite na tanke ploške. Gljive ocijedite, istisnite suvišnu tekućinu i narežite na ploškice.
 3. Pola količine povrća s gljivama umiješajte u rižu. Rasporedite u posude i pospite preostalim povrćem. Algu narežite (škarama) na tanke trake i pospite rižom.