Zašto su pčelinjim proizvodi tako posebni? Ljudsko se tijelo na njih ne može naviknuti, pa ne mogu postati neučinkoviti, kao primjerice, antibiotici.

Trend modernog načina života je povratak prirodi i onim izvornim vrijednostima kakve smo nekada poznavali.

Od davnina su ljudi koristili med u zdravstvene svrhe, ali u međuvremenu je cijeli niz znanstvenih studija potvrdio njegovu učinkovitost, što je dovelo do razvoja cijele znanstvene grane, koja se naziva apiterapija. Zašto su pčelinji proizvodi tako posebni?

Njihov je glavni adut taj da se ljudski organizam na njih ne može naviknuti. Drugim riječima, nemoguće je da postanu neučinkoviti kao što su, primjerice, danas antibiotici zbog njihove prekomjerne upotrebe.

Nadalje, med je potpuno prirodan proizvod, bez štetnih utjecaja i kontraindikacija.

Propolis kao najistraživaniji dio meda, ali i pelud, vosak, cvjetni prah i matična mliječ ono su što med čini tako zdravim, korisnim i primjenjivim u svim područjima našeg života.

Propolis

Za propolis se kaže da je najstariji antibiotik, ali i najsnažniji antioksidans, jer usporava starenje stanica. Iskoristite li propolis za, primjerice, zascjeljivanje rana, koža će vam se regenerirati i do 200 puta brže nego s nekim drugim, klasičnijim proizvodom.

Matična mliječ

Matična mliječ pak izvrsna je kad smo umorni ili općeg slabog stanja te kod osoba kojima je tijelo izloženo fizičkim naporima poput sportaša.

Cvjetni prah

Ako trebamo ‘popraviti’ krvnu sliku ili pak imamo problema s probavom, cvjetni prah odlično je prirodno rješenje.

U Kini se otišlo i korak dalje, pa se već dulje vrijeme koristi i tzv. api-akupunktura, tj. terapija pčelinjim ubodom u različite zdravstvene i ‘beauty’ svrhe.

Nadalje, ako vam treba slatko ili nešto što će vam podignuti energiju, a ne želite opteretiti probavni sustav, med je opet idealno rješenje i to zahvaljujući velikom udjelu jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju.

Bezbroj je još činjenica koje idu u prilog medu kao super namirnici.

Manuka med pak, koji znanstvenici sve više istražuju, ima još jednu ‘dodatnu vrijednost’.

Riječ je o aktivnoj tvari – metilglioksalu – koja ne postoji ni u jednoj drugoj vrsti meda, a u kojoj se krije glavnina njegovog antibakterijskog potencijala.

Kako nam sve češće prijete prehlade i viroze, donosimo vam nekoliko domaćih recepata s medom koji će vam pomoći da ostanete zdravi i puni energije.

Domaći recepti s medom za snažan imunitet

  • U litru hladne vode umiješajte 3-4 žlice meda i stavite kuhati. Kada zavrije, ostavite još tri minute. Potom dodajte vrećicu zelenog čaja. Dnevno možete popiti i dvije litre ovog zdravog napitka.
  • Polovicu glavice crvenog luka narežite na komade, kratko kuhajte u pola litre mlijeka i procijedite. Napitak zasladite medom i pijte tijekom dana.
  • Hren naribajte, dodajte prirodni jabučni ocat pa prokuhajte. Ohladite i procijedite pa u dobivenu tekućinu dodajte onoliko meda koliko ima tekućine (omjer 1 : 1). Ohladite i čuvajte u staklenoj posudi. Uzimajte ujutro i navečer jednu žlicu prije spavanja.
  • Kilogram jabuka narežite na kockice i prelijte litrom vruće vode. Ostavite da odstoji jedan sat, procijedite i dodajte sok od dva limuna i dvije žlice meda. Napitak pijte tijekom dana.