Lijep sunčan dan kao stvoren je za piknik s prijateljima u prirodi. Vrijeme je za pravu gozbu na svježem zraku!

Uz ukusan roštilj bitno je imati i ukusne priloge. Donosimo vam recepte za slasne salate koji će vaš roštilj podići na još višu razinu. Uživajte u suncu i neodoljivim zalogajima.

Salata od mahuna i artičoka

  • 500 g mahuna
  • 200 g srčika artičoka (iz konzerve)
  • 125 g ljubičastog luka
  • po ½ svežnjića peršina i metvice
  • 1 režanj češnjaka
  • žličica senfa
  • 2 žlice crnog vinskog octa
  • žličica meda
  • sol, papar
  • 3 žlice maslinova ulja

priprema

  1. Kuhajte mahune u posoljenoj vodi 10 minuta. Narežite na četvrtine srčike artičoka. Na kolutove narežite ljubičasti luk.
  2. articoka
  3. Nasjeckajte po ½ svežnjića peršina i metvice te 1 režanj češnjaka.
  4. Izmiješajte ih sa žličicom senfa, crnim vinskim octom, žličicom meda, solju, paprom i 3 žlice maslinova ulja. Dresing izmiješajte s ocijeđenim mahunama, artičokama i lukom.

Salata od komorača i rukole

  • 300 g komorača
  • 250 ml temeljca
  • 2 jaja
  • manja glavica zelene salate
  • 125 g rukole i 100 g svježeg krastavca
  • 3 žlice limetina soka
  • 2 žlice nasjeckane metvice
  • žlica javorova sirupa
  • 175 g jogurta
  • malo soli i papra
  • 50 g crnih maslina
  • žlica kapara

priprema

  1. Kuhajte komorača narezanog na kriške u temeljcu 10 minuta. Kuhajte 2 jaja po
    9 minuta, potom ih oljuštite i narežite na kriške.
  2. komorac
  3. Očistite i usitnite manju glavicu zelene salate, rukolu i  krastavac. Izmiješajte 3 žlice limetina soka, 2 žlice nasjeckane metvice, žlicu javorova sirupa, jogurt te malo soli i papra.
  4. Sve sastojke izmiješajte s dresingom i na kraju dodajte žlicu kapara i  crnie masline.

Tikvice s fetom i avokadom

  • 1 avokado
  • 3 žlice limetina soka i 50 ml temeljca
  • 500 g tikvica
  • grančica ružmarina
  • 50 ml temeljca
  • 2žlice maslinova
  • 100 g fete
  • 500 g rajčica

priprema

  1. Izmiksajte režanj češnjaka, očišćeno meso avokada, limetin sok i temeljac. Posolite i popaprite.
  2. avokado
  3. Pecite tikvice narezanih na ploške s grančicom ružmarina na 2 žlice maslinova ulja 5 min. Dodajte temeljac pa posolite i popaprite po vlastitom ukusu.
  4. Kuhajte još 3 minute. Ohlađeno stavite na pladanj, a na tikvice stavite fetu narezanu na kockice, izmiksani avokado i rajčice narezane na ploške.

Preporučujemo