Kako da kora bude hrskavija, što učiniti da kruh dulje zadrži svježinu, a što da ne ispadne suh...

Hrskava korica

Da bi korica kruha bila hrskava, prije pečenja kruh premažite mlakom vodom u koju ste dodali malo ulja ili umućenim jajetom. A ako želite mekanu koricu, premažite ga maslacem.

Kruh možete posuti raznim sjemenkama, a prije toga ga premažite razmućenim jajetom. I u tijesto možete dodati sjemenke lana, sezama, suncokreta, buče, blanširanu sjeckanu koprivu, ribanu buču ili kuhanu soju.

Ako ste spretni u kuhinji i volite eksperimentirati, iznenadite svoju obitelj dvobojnim kruhom. Umijesite dva tijesta, primjerice od raženog i kukuruznog brašna, te ih dijagonalno položite u kalup.

Priprema i čuvanje kruha

Ako ste napravili početničku pogrešku i ispekli prevelik kruh, ne brinite se. Kad se ohladi, narežite ga na kriške, stavite u plastičnu vrećicu i spremite u zamrzivač. Tako može stajati oko dva mjeseca. Kada vam zatreba, izvadite ga iz zamrzivača, zamotajte u aluminijsku foliju i zagrijte u pećnici na 50°C da omekša.

Ako nemate miješanog brašna, kruh možete zamijesiti i od cjelovitog pšeničnog brašna. Kako bi ostao dulje vlažan, dodajte u tijesto jednu do dvije šalice kuhanih žitarica (riže, prosa, zobi ili ječma).

Prelijete li tijesto kipućom vodom, dobit ćete kruh koji se ni nakon deset dana ne drobi prilikom rezanja. Ako uvijek želite svježi kruh, kriške prije jela zagrijte na laganoj vatri na suhoj tavi pod poklopcem.

Kiselo tijesto

Umjesto klasičnog pekarskog kvasca probajte napraviti kruh s kiselim tijestom, odnosno kvasom. Rezultat je rahlo tijesto posebne arome i s produženom svježinom. Proizvodnja s kiselim tijestom zahtijeva pažljivo planiranje i veliko iskustvo, ali rezultat su kvalitetni proizvodi.

  • brašno
  • kvasac
  • voda

Priprema

  1. Uspite brašno u zdjelu. Umiješajte kvasac i u sredini napravite udubinu. Ulijte toplu vodu i dobro promiješajte žlicom.
  2. Pokrijte krpom i ostavite 2 – 3 dana na sobnoj temperaturi. Dva puta na dan promiješajte i poškropite vodom.

Preporučujemo