Na jelovniku su janjeće, teleće i juneće meso – jer muslimani ne jedu svinjetinu – i, naravno, mnogo ribe i povrća. Klasika su rižom punjeno lišće vinove loze, dolma i ukusno povrće punjeno mljevenim mesom. Tu spada i kebab u svim varijantama, kao i aromatični mliječni preljev (jogurt s krastavcem, koprom i češnjakom).

Jogurt ima važnu ulogu. Omiljeni napitak je ajran, koji izvrsno gasi žeđ, a popularno lavlje mlijeko (rakija) najpopularnije je piće u Turskoj, koje se priprema od raznog bilja.

Zahvaljujući bogatstvu začina i stotinama načina pripreme ukusnog povrća i priloga turska gastronomija postala je jedna od najpoznatijih u svijetu.

Utjecaj turske kuhinje odrazio se i na našu kroz razne specijalitete od punjenog povrća (punjene paprike, tikvice, patlidžane, luk, rajčice) i specijalitete pripremljene od tankih kora (burek, pita, baklava).

Meze obično otvara obrok – puno malih predjela, koja se zajedno poslužuju, ali se pazi da budu zastupljene sve boje.

Turski specijaliteti mogu se podijeliti na juhe, jela od mesa (najzastupljeniji su specijaliteti od janjetine), jela od povrća, salate, pilav, različite vrste kruha i pašteta, slastice (najčešće s medom i orasima).

Različite vrste sireva, koji se poslužuju s lepinjom, nude se i poslije jela.
Na stolu se mogu naći različite okruglice od mljevenog mesa (preteče ćevapa), šiš-kebab, ražnjići (najčešće od janjetine, ali i kombinacija janjetine i govedine).

Turci janjetinu pripremaju na bezbroj načina, a vrlo sitno mljeveno meso koristi se za razne vrste musake. Popularan je i janjeći burek.