Medvjeđi luk je upravo sada u proljeće važan sastojak za optimalan proljetni tretman pročišćavanja, i to ne samo zbog učinka pomlađivanja

Medvjeđi luk poznat je još od doba Kelta. Oni su štovali tu biljku i jeli je prije svake bitke kako bi se osnažili.

Biljka je nazvana ‘medvjeđi luk’ zato što medvjedi nakon zimskog sna navodno prvo jedu tu biljku, kako bi pročistili želudac, crijeva i krv.

Češnjak ima svog brata blizanca…

Ova se biljka najčešće može naći u sjenovitim šumskim područjima diljem Europe, i to već od travnja. Medvjeđi luk visok je oko 30 cm, sastoji se od lukovice i zelenih duguljastih listova te ima mnoštvo zvjezdolikih cvjetića.

Pozor: medvjeđi luk se na prvi pogled može zamijeniti s otrovnih đurđicama! Samo miris češnjaka može poslužiti kao znak da smo pronašli pravu biljku.

Tipičan miris češnjaka karakterističan je za listove medvjeđeg luka, no u usporedbi s klasičnim češnjakom, okus medvjeđeg luka nije tako intenzivan.

Medvjeđi luk liječi i daje medvjeđu snagu

Medvjeđi luk bogat je vitaminima i mineralnim tvarima te sadrži veliku količinu joda.

Proljetni tretman pročišćavanja svježim listovima medvjeđeg luka očistit će želudac i crijeva. Ta se ljekovita biljka upotrebljava i kao prirodni antibiotik u borbi protiv upala jer uništava bakterije pa je njezina primjena u narodnoj medicini česta.

Medvjeđi luk omiljen je i u kulinarstvu: tom se biljkom intenzivna okusa mogu začiniti i obogatiti salate, namazi, juhe ili umaci, pripremiti pesto ili pak ukrasiti sendviči. Maštovitosti u primjeni medvjeđeg luka u kuhinji gotovo da nema granica.

Medvjeđi luk s alkoholom: Vino ili tinktura?

Kako bi se ljekovito djelovanje medvjeđeg luka zadržalo tijekom cijele godine, potrebno je pripremiti sljedeću tinkturu: listove medvjeđeg luka nasjeckajte, pomiješajte s rakijom i ostavite oko 2 tjedna na toplome mjestu.

Deset kapi tinkture dnevno jača imunosni sustav. Za pripremu vina u lonac stavite šaku nasjeckanih listova medvjeđeg luka, prelijte ih s ¼ litre bijelog vina i kratko prokuhajte.

Mi uzgajamo češnjak: Iz našeg vrta

Volite li svježe začinsko bilje i povrće, zasadite medvjeđi luk u svom vrtu. Optimalno je vrijeme sadnje u ožujku, a mladi se luk sadi u jesen.

Medvjeđem luku odgovaraju mjesta u polusjeni, a potrebno mu je osigurati i dovoljno vlage. Najbolje uspijeva u vapnenastom tlu, skriven ispod grma.