Zaboravite na brzinsko ubacivanje namirnica u hladnjak. Vrijedi ‘potrošiti’ koju minutu više i napraviti raspored slaganja, jer to ne samo što će pridonijeti redu i dugotrajnosti hrane, već će vam uštedjeti pokoju kunu

Završi li u vašem hladnjaku svaka namirnica slučajno tamo gdje pronađete slobodno mjesto? Ipak, ako namirnice pametnije posložite, produljit ćete im rok trajanja.

Je li vam to poznato? Uvečer dolazite umorni s posla i mislite si kako ćete sada na brzinu ubaciti u hladnjak sve što ste usput kupili i odmah na sofu na odmor?

Radije si uzmite koju minuticu više kako biste namirnice lijepo posložili. Isplati se. Jer kad su namirnice optimalno uskladištene, ne kvare se tako brzo, imate ih dulje na raspolaganju i manje bacate.

Hladnjaci imaju različite zone hlađenja. Zrak u njima konstantno cirkulira i hladniji pada prema dolje. U donjem dijelu hladnjaka je zato temperatura oko 2 ili 3 stupnja.

Gore u vratima je oko 6 stupnjeva više. Skroz dolje u ladicama za povrće je oko 9 stupnjeva. Dakle, što treba kamo pospremiti?

Gornja polica

Ovdje je najtoplije. Tu stoga pospremajte kuhana jela, ostatke pospremljene u posudice s hermetičkim zatvaranjem, zatvorene sireve i svježe sireve. Maslac će na ovoj polici biti automatski mekši i brže pogodan za mazanje neposredno nakon vađenja.

Srednja polica

Ovdje pospremajte neotvorene mliječne proizvode kao što su vrhnje, svježi kravlji sir ili jogurt. Također je dobro mjesto za mlijeko u tetrapaku i boce jer je tu temperatura oko 5 stupnjeva. U gornjim dijelovima vrata je za te namirnice najčešće malo pretoplo.

Donja polica

Ovdje pospremajte brzo kvarljive namirnice koje imaju kratak rok trajanja. U to spadaju meso, riba, mesne salate ili salame. Uvijek pazite na to da svježe meso posebno spakirate i tako odvojite od ostalih namirnica, primjerice narezaka.

Ladica za povrće

Sasvim dolje u hladnjaku pospremajte salate, voće i povrće ili začinsko bilje. Oprez! Rajčice, krumpire i banane ne biste trebali spremati u hladnjak. Oni ne podnose hladnoću i gube na aromama ako ih se posprema u hladnjak.

Vrata

U vratima je temperatura otprilike kao i na gornjoj polici, oko 9 stupnjeva. Potpuno gore u vratima je poznato mjesto za jaja, ali i mliječne proizvode. U principu, u vrata možete pospremiti sve što ide na gornju i srednju policu.

U sredini najbolje čuvajte marmelade, senf, kečap, dresinge, sojin umak ili staklenke maslina, kapara i zimnice.

U donjem dijelu je mjesto za neotvorene napitke, vino i svježe mlijeko.