S obzirom na to da u svijetu postoji više od 2000 vrsta sira, svatko može naći barem jedan po svom ukusu

preko 2000 vrsta sireva

Sir je uvjerljivo najrasprostranjeniji mliječni proizvod diljem svijeta. Bilo da se pravi od kravljeg, ovčjeg, kozjeg ili pak devina mlijeka – omiljen je svuda.

Iako je ljudima teško ugoditi, s obzirom na to da postoji više od 2000 vrsta sireva, nađe se barem po jedan za svačiji ukus!

Da bi mu obogatili okus, gurmani dodaju u sir papriku, masline, začine… Ova namirnica ne mora biti samo životinjskog podrijetla ona može biti i biljnog – najpoznatiji je tofu, sir od soje.

Smatra se da su prvi sir kušali stanovnici na području stare Mezopotamije već oko 7500. godine pr. n. e. Zbog vrućine i utjecaja enzima usireno mlijeko je na iznenađenje nomada postalo jako ukusno.

Egipćani su čak i na grobnicama faraona prikazivali sir, a Sumerani su vjerovali da je sir dar bogova nastao pretvaranjem mlijeka u mjesec. Homer je u svojoj ‘Odiseji’ opjevao fantastičan okus sira, a od 19. stoljeća počinje tvornička proizvodnja sireva.

Sir je izuzetno bogat bjelančevinama, aminokiselinama, mineralima i vitaminima

Vitka linija i dobro zdravlje bez gladovanja

Prehrana bogata mliječnim proizvodima poput sira može pomoći u mršavljenju, tvrde znanstvenici.

U jednom australskom istraživanju ispitanici su bili podvrgnuti niskokaloričnoj dijeti, a neki od njih morali su konzumirati više sira, jogurta i mlijeka s manje masnoće.

Pokazalo se da su lakše smršavjeli ispitanici koji su u dijetu uključili više mliječnih proizvoda, a oni koji su umjesto tri mliječna proizvoda dnevno jeli pet porcija najbrže su izgubili kilograme.

Zaključak:

Sir i mliječni proizvodi bogati su bjelančevinama koje potiču osjećaj sitosti i ubrzavaju metabolizam, no ljudi koji žele smršavjeti misle da iz prehrane prvo moraju izbaciti upravo mliječne proizvode vjerujući da su bogati masnoćama.