S godinama se metabolizam usporava, i to je neosporna činjenica, no, unatoč zubu vremena, postoje načini da sagorimo kalorije – brže.

Tradicionalna medicina tvrdi kako je usporavanje metabolizma odrednica srednje dobi – dolazi u najboljem slučaju paralelno s nošenjem naočala za čitanje i razmišljanjem o planovima za skoru mirovinu.No činjenica je i da smo za usporavanje organizma velikim dijelom krivi mi sami, tj. naše prehrambene navike navike.

Istraživanja kažu kako je oko 30 posto onog što se događa s našim metabolizmom izvan naše kontrole, pa najmanje u tolikom postotku nove navike jedenja mogu postati naši najbolji anti-age saveznici. Donosimo vam 7 načina kako da ubrzate metabolizam.

1. Više godina, manje kalorija

Koliko vam je kalorija potrebno na dan da ne biste narušili svoju idealnu težinu? Ženski se organizam usporava za 2 do 3 posto svako desetljeće. Prosječno aktivna žena u 20-ima može unijeti 2200 kalorija dnevno a da to ne naruši njezinu trenutačnu težinu. U 30-ima i 40-ima kalorijska vrijednost opada na 2000, a u 50-ima na najviše 1800.

Dakle, neizbježno je da s godinama trebamo mijenjati prehrambene navike, no manjak kalorija ne znači više gladovanja, nego bolji odabir namirnica. Budite oprezni s ‘rezanjem’ kalorija, jer restriktivne dijete također usporavaju organizam, pa ćete se dovesti u situaciju da se odričete puno toga bez vidljivog učinka.

Kad tijelo gladuje, ono se nastoji obraniti tako da skladišti sve kalorije koje dobije u prvom idućem obroku.

Na mnogim internetskim stranicama možete pronaći ‘kalkulator’ uz pomoć kojeg, unošenjem osnovnih podataka poput visine, težine ili navika kretanja, možete ‘skenirati’ stanje vlastitog metabolizma. Jedna od stranica je www.webmd.com.

2. Tri konkretna obroka dnevno

Godinama su znanstvenici upozoravali na to da su mali i česti obroci ključ za ubrzavanje matabolizma, a novije studije sugeriraju kako nema ništa bolje i mudrije od konzumiranja tri konkretna obroka.

Dakle, zaboravite na grickanje između obroka, čak i ako je zdravi snack u pitanju. Primjerice, ako želite pojesti neku voćku ili desert, učinite to odmah nakon konkretnog obroka (znat ćete da nakon glavnog obroka treba pojesti još nešto, pa ćete nesvjesno ‘ostaviti mjesta’, tj. pojesti manje u glavnom obroku).

I, prema najnovijim teorijama, doručak je i dalje najvažniji dnevni obrok. Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da raspored obroka svatko treba prilagoditi sebi, a najgora je varijanta prejesti se tijekom jednog obroka.

3. Utjecaj stresa

Prosječna žena nakon 45. svake godine dobije oko 700 g na težini. Naravno, mnoge uspijevaju doskočiti toj brojci zdravom prehranom i kretanjem, no što je sa stresom? Naime, kad su pod stresom, mnogi reagiraju upravo prejedanjem. Potraje li to dulje vrijeme, neizbježan je porast tjelesne težine.

Nadalje, kronični stres potiče rast hormona kortizola u krvi (riječ je o hormonu koji usporava metabolizam), što dovodi do nakupljanja masnih naslaga, osobito u području trbuha.

Iako je danas nemoguće izbjeći stres, jer je on postao odrednica modernog načina života, svaka osoba treba pronaći svoj ispušni ventil kojim će, barem djelomice, neutralizirati utjecaj stresa na organizam. Odaberite fizičku aktivnost koja vas opušta, šećite u prirodi, družite se, spavajte…

4. Jogurt i opet jogurt! A može i nešto ljuto…

Jogurt je najbolji ‘snack’ ako želite sačuvati zdravu težinu, jer ima idealan omjer ugljkohidrata, proteina i masnoća, a pritom održava stabilnim razinu šećera u krvi, ubrzava metabolizam, oslobađa nas toksina i nadutosti.

Osobe s prekomjernom težinom imaju u tijelu višak određenih bakterija koje ‘kradu’ hranjive tvari iz hrane. Dobre bakterije iz jogurta pomažu da se taj negativan učinak neutralizira. Đumbir i čili imat će sličan učinak.

5. Jogom protiv abdominalne debljine

Joga je idealna fizička aktivnost za žene srednje i starije životne dobi, jer ona, među ostalim, najbolje suzbija abdominalnu debljinu, koja je najčešći popratni ‘simptom’ starenja.

Žene čiji je opseg struka veći od 80 centimetara trebale bi razmisliti o tome kako suzbiti nastanak ‘viška’ oko struka. Iako učitelji joge tvrde kako se vitkost postiže načinom života, a ne vježbanjem, kao najbolju vježbu za ‘višak’ oko struka preporučuju sarvangasanu, poznatiju kao svijeću. Zbog specifičnog inverzivnog položaja, jako savijenog vrata i izravnog stimuliranja štitnjače svijeća je idealna vježba za postizanje vitke linije.

6. Zdrava količina proteina

Svaki kilogram mišićne mase potroši šest kalorija u danu a da mu vi pritom ne pomažete svojom fizičkom aktivnošću. Snažnija muskulatura, dakle, sama po sebi troši više kalorija. Proteini su važni za izgradnju snažne muskulature, no samo ako ih unosimo u zdravoj količini.

Što uopće znači zdrava količina proteina? 1,2 grama proteina za svaki kilogram težine. Primjerice, žena čija je težina 72 kg ne bi smjela pojesti više od 86 g proteina, a to je npr. jedno jaje (6 g proteina), salata od tune (16 g), 100 g svježeg sira (12 g) i 150 g pilećih prsa (52 g proteina).

7. Idealna tjelovježba

Ako niste naviknuti na tjelesnu aktivnost, za početak krenite laganijim tempom, u trajanju od 20 minuta, pa postupno povećavajte minutažu. Kardiotrening će vam najbolje izgraditi mišiće i riješiti vas viška masnoće, a kako bi vježbanje bilo zanimljivije, kombinirajte hodanje, biciklizam i vježbanje na steperu.

Jedino o čemu stručnjaci dvoje jest intenzitet treninga. Neki propagiraju niski intezitet izvođenja na duži vremenski period, a kao glavni argument navode to što takvo vježbanje sagorijeva kalorije iz masti.

Visoki intenzitet, a kratko trajanje vježbanja možda će potrošiti nešto manje energije iz masnoća tijekom samog teninga, no zato će taj intervalni trening visokog inteziteta (HIIT) osigurati tijelu i da nakon aktivnosti nastavi sagorijevati masti.

Dokazano je da je 24 sata nakon HIIT-a bazalni metabolizam 5-10 posto veći od onoga nakon aerobnog treninga standardnog tipa. To znači da tijelo i dugo nakon takvoga treninga troši masne rezerve čak i u mirovanju. Kardiovježbe najbolje je izvoditi ujutro (dovoljno je sat vremena).