Uživajte u nezaboravnim okusima ljetnih namirnica

Komorač

Sol, papar i malo soka od limuna – ova tri jednostavna začina dovoljna su za pripremu komorača. Narezan na komadiće i obaren, ovaj gomolj okusom sličan anisu lako se i zamrzava.

profimedia-0256911505

kukuruz

Žuto slatko zrnje ne oduševljava samo ljubitelje roštilja nego je ukusno i kao sastojak juha, salata ili variva.

profimedia-0112631046

Osim toga, mnogi s kukuruzom započinju svoj dan – ukusnim kombinacijama cornflakesa.

bobice bazge

Iako nisu često na našem jelovniku, bobice divlje crne bazge jestive su i slatke te se izvrsno uklapaju u slatke deserte.

Bavarska krema s crnom bazgom

  • 200 g bobica crne bazge
  • 4 žlice sirupa od crne bazge
  • 500 g šljiva (bistrica)
  • sok od polovice limuna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 8 listova želatine
  • 5 žumanaca
  • 120 g šećera
  • 400 ml šlaga

priprema

  1. U posudi uzavrijte 200 g bobica crne bazge, 4 žlice sirupa od crne bazge
    i sok od polovice limuna.
  2. Posudu s voćem uklonite s vatre pa dodajte šljiea koje ste narezali na četvrtine. Promiješajte i ohladite voće pa ga rasporedite u 4 desertne čaše.
  3. Zakuhajte mlijeko. Izdubite sjemenke 1 mahune vanilije te sve zajedno stavite u posudu s mlijekom. U hladnoj vodi omekšajte 8 listova želatine.
  4. Na pari pjenasto izradite 5 žumanaca sa šećerom. Uklonite mahunu vanilije iz mlijeka pa ga polako ulijevajte u smjesu sa žumancima.
  5. Pjenjačom ponovno pjenasto izradite kremu. Želatinu ocijedite te malo-pomalo otapajte u vrućoj kremi.
  6. Vruću posudu s kremom uronite u hladnu vodu s ledom te miješajte dok se krema ne ohladi. Kad se krema počne želirati, umiješajte 400 ml šlaga. Kremu raspodijelite u čaše po voću pa ih držite u hladnjaku 2 sata.

Preporučujemo