Najradije biramo lagana jela koja nam neće teško pasti na želudac. Punjene lignje dobar su izbor - ukusne i zasitne!

U Dalmaciji lignje na žaru (uz ribu) su najpoznatiji specijalitet. Na kontinentu, one se rade i u pećnici – i također su ukusne, a mnogima su omiljene s nadjevom.

Lignje možete puniti raznim kombinacijama – pršutom, sirom, šampinjonima, pinjolima, tartufima…

Najčešće se pune nadjevom od narezanih krakova (umiješanih u brašno i isprženih na ulju) pomiješanih s nasjeckanim češnjakom, peršinom i kuhanom rižom.

Različiti nadjevi

Kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja, krajeve lignje učvrstite čačkalicama. Za još bolju aromu, lignje pecite na limu prethodno nauljenom maslinovim uljem.

Ako ste se odlučili ne puniti ih rižom, nego nekim drugim nadjevom (primjerice, nadjevom od sira, peršina, krušnih mrvica, jaja, češnjaka ili pak nadjevom od preprženog češnjaka i poriluka kojima ste dodali nasjeckane krakove, vrhnje i brendi te krušne mrvice i začine), tada im prilikom pečenja dodajte krumpir kao prilog, ali dodajte i polovice limuna ili luka. Ljubitelji mesa mogu dodati i komad slanine.

Nadjevene lignje pecite na 190 stupnjeva 15 minuta.

Preporučujemo