U svakodnevnoj borbi s vremenom jedemo sve brže, zaboravljamo uživati u jelu, te rijetko razmišljamo o kvaliteti namirnica koje unosimo

Brz način života donio nam je još jednu ovisnost, onu o brzoj hrani.

Pod tim nazivom misli se i na pripremu hrane koju kao polugotovu kupujemo u trgovinama ili pak na prečesto naručivanje obroka iz restorana umjesto kuhanja.

Na pauzi vam sigurno treba manje od 20 minuta da progutate ručak. Činjenica je da jedemo sve brže, da zaboravljamo uživati u jelu te da rijetko razmišljamo o kvaliteti namirnica koje unosimo.

Svjestan toga, talijanski pisac i novinar Carlo Petrini još je 1986. godine osnovao Međunarodnu fondaciju Slow food kako bi, među ostalim, promovirao kult hrane i vina, kao i zdrav način prehrane, te njegovao tradicionalne načine uzgoja i prerade hrane.

Treba naučiti koliko je važno jesti polako, uživati u hrani, dopustiti nepcu da osjete ukuse…

Zašto? Da bismo cijenili ono što imamo na tanjuru, moramo naučiti razlikovati namirnice, znati njihovo podrijetlo i način pripreme.

Tada ćemo valjda lakše shvatiti važnost ‘filozofije usporavanja’ u svim aspektima života.

Preporučujemo