Sezamove i bučine sjemenke, sok od pšenične trave, med i cikla namirnice su koje mogu poboljšati zdravlje spermija, ubrzati dotok krvi do maternice i sl., baš kao što loša hrana sve to može pokvariti

Zbog ubrzanog načina života sve više konzumiramo brzu hranu, tj. pržene namirnice, gazirane sokove, čips, grickalice…, ali i kavu u velikim količinama, a sve su to potencijalni uzroci neplodnosti.

U posljednje vrijeme postotak neplodnosti je u stalnom porastu – otprilike 26 posto parova ima problema sa začećem. Neplodnost se u istom omjeru pojavljuje u muškaraca i u žena.

Prema najnovijim istraživanjima, čak 30-40 posto žena koje ne mogu zatrudnjeti nakon brojnih pokušaja oplodnje (prirodnim putem, umjetnom oplodnjom) pada u stanje kronične depresije. Stoga neplodnost donosi potencijalnim roditeljima i brojne psihičke probleme.

Premda na neke od uzroka neplodnosti ne možemo utjecati, uzrok katkad leži u našem stilu života, koji, uz malo dobre volje, lako možemo promijeniti.

Znanstveno je dokazano da konzumacija gaziranih pića uvelike smanjuje kvalitetu spermija.

S druge pak strane, osim gaziranih pića, rado konzumiramo čips i druge grickalice, u kojima je pronađena tvar akrilamid, za koju je poznato da uzrokuje rak i neplodnost.

Smatra se da akrilamid nastaje pri prženju hrane koja je više puta prerađivana, kao što je slučaj s čipsom.

Opasan bijeli šećer

Za bijeli se šećer, uz bijelo brašno, sve češće upotrebljava naziv ‘bijela opasnost’. Bijeli šećer je umjetna supstancija, lišena nečistoća, vitamina, enzima i svih vitalnih elemenata.

On donosi veliku opasnost za naše zdravlje – sumnja se da je gotovo 70 posto današnjih bolesti prouzročeno konzumacijom bijelog šećera, a neplodnost je samo jedna od njih.

Na temelju brojnih istraživanja o bijelom šećeru došlo se do zaključka da ta kemijska supstancija može stvoriti pravu ovisnost, poput one koju izazivaju nikotin, alkohol i kava.

Bijeli šećer, osim što ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, zaista je štetan jer se ovdje radi o istoj saharozi, koja se za razliku od ostalih namirnica u našem organizmu potpuno pretvara u energiju bez proizvodnje proteina, masti, vitamina i minerala. To znači da stvara samo prazne kalorije.

Saharoza naglo povisuje razinu glukoze u krvi, što tjera gušteraču na lučenje velikih količina inzulina kako bi održala homeostazu (prirodnu ravnotežu potrebnu za rad organizma) u tijelu i snizila razinu šećera.

No najveći je problem to što se za probavljanje bijelog šećera troše zalihe vitamina, aminokiselina i minerala.

Pržena hrana (uz koju se često koriste industrijski prerađena rafinirana ulja) i margarin sadrže mnogo transmasnih kiselina koje, uz ostala štetna djelovanja, povećavaju rizik od nastanka endometrioze (rast sluznice maternice izvan same maternice, koji uzrokuje neplodnost).

 • Kava, ako se konzumira umjereno (do dvije šalice dnevno), prema mišljenju većine liječnika, ne utječe na plodnost, nokako kofein djeluje na sužavanje krvnih žila, može utjecati i na usporavanje dotoka krvi do maternice. Stoga, ako želite začeti, smanjite unos kave ili je u potpunosti izbacite.
 • Umjesto gaziranih pića pijte svježe, prirodne sokove. Sok od pšenične trave pravi je dar prirode. On obiluje vitaminima A, B, E, F i K, mnogim mineralima i enzimima, klorofilom te pozitivno djeluje na ženski i muški sterilitet.
 • Ako želite nešto grickati, izvrsna zamjena za čips su sezamove i bučine sjemenke. Zahvaljujući vrlo velikom udjelu cinka u ovim sjemenkama, poželjno je da ih svaki muškarac što češće konzumira jer cink ima jako važnu ulogu u održavanju zdravlja spermija i plodnosti u muškaraca.
 • Cink se također nalazi u pšeničnim klicama, sjemenkama suncokreta, orasima (omega 3-masne kiseline), lješnjacima, brokuli, kupusu…
 • Masnoće su zdrave i prijeko potrebne organizmu, samo ih treba umjereno i pravilno konzumirati.
 • Umjesto margarina upotrebljavajte maslac, nerafinirana hladna prešana ulja kao što je maslinovo ulje ili ulje bučinih sjemenki, koje sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine B-skupine i vitamin C te obiluje vitaminom E. Zahvaljujući bogatstvu vitamina E jača plodnost kod obaju spolova.
 • Umjesto bijelog šećera upotrebljavajte izvrsnu zamjenu za slatko – med. Med je stoljećima poznat kao lijek za brojne bolesti. Prema ajurvedskoj medicini, povećava plodnost u muškaraca.
 • U zemljama Dalekog istoka kombinacija meda i cimeta stoljećima je poznata kao najbolji lijek za žensku neplodnost.
 • Češnjak je izvrstan saveznik u borbi protiv neplodnosti jer jača spolne organe, a i dokazano sadrži dvjestotinjak aktivnih tvari.
 • Bogat je eteričnim uljima, koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom). Sadrži aminokiseline, enzime i polioze poput inzulina, adenozina i alicina.
 • Češnjak je najbolji prirodni antibiotik, pospješuje cirkulaciju i jako je bitan za očuvanje zdravlja. S druge pak strane, čaša soka od luka preporučljiva je muškarcima radi jačanja sjemena.
 • Žene bi trebale piti sok od cikle jer zbog menstruacijskog ciklusa gube i vrijednu vitalnu energiju. Konzumacijom tog soka pospješuju cirkulaciju i nadomještaju željezo u krvi.
 • Što češće konzumirajte svježe voće i povrće jer ono obiluje nutrijentima poput vitamina, minerala, fitokemikalija i antioksidansa, koji su važni za reproduktivno zdravlje i plodnost obaju spolova.
 • Odabirom kvalitetnih i zdravih namirnica možemo utjecati na ravnotežu i pravilan rad svih naših organa i tjelesnih sustava, pa tako i reproduktivnog sustava, čija se neravnoteža može odraziti na cijeli organizam.
 • Prije začeća, a osobito tijekom trudnoće i dojenja, osigurajte svome tijelu dostatne količine zdravih nutrijenata konzumirajući što raznolikije, svježije i cjelovitije namirnice.
 • Poznato je da čaj od tahebo kore jača cijeli organizam, sadrži tvari koje dokazano preveniraju rak, djeluje kao antioksidans, jača imunitet te je dobar protiv upalnih procesa mokraćnog i spolnog sustava. Jako ga je dobro piti u stanjima iscrpljenosti i stresa jer daje energiju.
 • Svakodnevno popijte 2-3 l vode. Voda je ključan element u detoksikaciji organizma.

Vježbanjem kontrakcija vaginalnih mišića u žena te mišića međice (perineuma) u muškaraca poboljšava se krvotok i opskrba organa hranjivim tvarima te se sprečava nastanak raznih zastoja i problema.

Najbolje od svega jest to što vježbe možete izvoditi bilo gdje. Vježba kontrakcije vrlo je jednostavna: naglo stegnite mišiće vagine i/ili međice. Opustite se i ponovno napregnite. U početku radite deset ponavljanja pa postupno povećavajte.

Vježbati možete u stojećem, ležećem i sjedećem položaju, za volanom automobila, na poslu, dok gledate televiziju, gotovo u svim situacijama i na svakome mjestu.

Tijekom dana vježbu bi trebalo ponoviti dvjesto puta. Osim toga, važno je vježbati svaki dan.