Slane se mogu poslužiti kao prilog mesu ili s finim nadjevima, a slatke u omotaču od cimeta, šećera i prženih krušnih mrvica ili punjene raznim voćem

SMJESA

Za pripremu koristite brašnaste krumpire koji sadržavaju mnogo škroba jer će knedle tako biti kompaktne. Krumpir istisnite u pire vilicom ili gnječilicom za krumpir.

Nikako nemojte koristiti štapni mikser jer to krumpir čini gumastim.

Krumpir možete skuhati i dan prije ili koristiti višak kuhanog krumpira od prethodnog dana. Pospremite ga u hladnjak.

OSNOVNI SASTOJCI

Za 4 osobe potrebno vam je:

  • 1,5 kg krumpira
  • 200 do 240 g brašna
  • 3 jaja (veličine M)
  • sol i muškatni oraščić

KUHANJE

Knedle stavite u ključalu vodu i kuhajte ih dok ne izrone. Knedle ne bi trebalo kuhati dugo, ni u vodi koja jako ključa jer se mogu raspasti.

Kod kuhanja slanih knedli vodu posolite, a za slatke u vodu dodajte jednu mahunu vanilije, 2 žlice šećera i štapić cimeta.

ZA POSLIJE

Svježe knedle mogu se odlično zamrznuti. Isplati se stoga pripremiti veću količinu.

Tako ih po potrebi možete izvaditi iz zamrzivača i kuhati 5 do 8 minuta dulje nego svježe.

UKUSNI NADJEVI

S kruhom – bijeli kruh narežite na kockice i popržite na maslacu dok se ne zažute, po želji dodajte češnjak.

S mljevenim mesom – mesu dodajte krušne mrvice, ljutiku, sol i papar.

Sa slaninom – nasjeckajte slaninu i popržite je bez ulja. Pospite peršinom.

S gljivama – šampinjone popržite sa slaninom i lukom. Ocijedite tekućinu pa popaprite. Dodajte parmezan.

Preporučujemo