Maštovito ukrašeni kandiranim voćem ili orašastim plodovima, ili pak 'odjeveni' u ukusan preljev, medenjaci i paprenjaci učinit će slatkim iščekivanje blagdana

Za najukusnije medenjake potrebni su ‘nježni’ sastojci i malo mira…

Omiljeni aromatični…

Medenjaci su već stoljećima među najomiljenijim božićnim kolačima. Njihovo je ime, naravno, povezano s medom, koji je jedan od obaveznih sastojaka.

Oni su uvijek relativno plosnati, i to zbog sode bikarbone i amonijak-bikarbonata. Tipični začini za medenjake su cimet, korijandar, đumbir, klinčići, anis, muškatni oraščić, piment i kardamom.

Najbolju aromu medenjaci imaju ako se tijesto pripremi dan prije ili čak možda i nekoliko dana prije. Tako i soda bikarbona dobije priliku postati aktivna.

Savjet više: razmrvljeni komad medenjaka odličan je aromatičan dodatak umaku za pečenje, a ujedno ga malo zgusne.

Amonijak-bikarbonat

U njemačkom jeziku zove se Hirschornsalz (doslovan prijevod: sol od jelenjeg roga – tako se zove jer se nekad uistinu dobivao od jelenjeg roga!)

To je sredstvo koje na kolač djeluje tako da ga omekša jer se pri zagrijavanju oslobađa amonijak koji omekšava.

Soda bikarbona

Odlična je za ‘teška tijesta’ jer ‘tjera’ tijesto u širinu, a ne u visinu. Kad se tijesto ostavi da dulje odstoji, oslobađa se ugljični dioksid – koji tada ‘olabavi’ tijesto.

Aachenski keksi

Za tijesto

  • 250 g tamnog sirupa
  • 65 g šećera
  • 5 g sode bikarbone
  • 1 žlica ruma
  • 50 g arancina
  • 250 g brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 žličica cimeta
  • po 1/4 žličice korijandra, anisa, klinčića, pimenta i đumbira
  • 100 g smeđega kandiranog šećera

Za ukrašavanje

  • 3 žlice kondenziranoga mlijeka
  • 100 g nasjeckanih badema
  • 150 g mliječne čokolade
  • 150 g bijele čokolade
  • 40 g masla

priprema

  1. Sirup sa šećerom ugrijte na srednjoj vatri, ali nemojte zakuhati. Dodajte sodu bikarbonu i rum.
  2. Nasjeckajte arancine, pomiješajte ih s brašnom, mljevenim bademima, začinima i sirupom. Tijesto omotajte prozirnom folijom i otprilike 4 dana držite na sobnoj temperaturi.
  3. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Tijesto na površini posutoj brašnom zamijesite s kandiranim šećerom. Izvaljajte ga i izrežite pravokutnike (3×6 cm).
  4. Poslažite ih na limove obložene papirom za pečenje. Premažite koncentratom mlijeka i pospite nasjeckanim bademima. Pecite 20-ak minuta.
  5. Ostavite da se ohlade. Čokolade odvojeno rastopite, pri tome umiješajte po 20 g masla. Kolačiće premažite tamnom čokoladom, a bijelom ukrasite.

Preporučujemo