Sambal oelek, mojo rojo i harisa egzotični su začinski umaci koje ćete pronaći i na policama naših trgovina. Neka se njihovi okusi nađu i na vašem tanjuru

Harisa je umak iz Tunisa koji se priprema od mješavine usitnjene čili papričice, kumina, sjemenki korijandra, češnjaka, soli i maslinova ulja. Tunižani ga dodaju gotovo svim jelima: tjestenini, jelima od povrća ili kus-kusa.

Ljuti prilog

Od svježih čili papričica priprema se i južnoazijski sambal oelek koji se poslužuje uz jela od piletine, ribe i riže.

Mojo je ime za kanarske umake koji se spravljaju na bazi octa, ulja i češnjaka. Najpoznatiji su mojo verde (zeleni) i mojo rojo (crveni) koji je lagano ljut zbog čili papričice i paprike, a izvrsno nadopunjuje jela od mesa i ribe.

Dobro je znati

Doziranje: Vatreno ljute umake stavljajte u jelo u vrlo malim količinama (što stane na vrh noža).

Rok trajanja: U dobro zatvorenoj staklenci i hladnjaku umaci koje ste sami pripremili mogu potrajati i nekoliko mjeseci.

Preporučujemo