Povećajte unos omega-3 masnih kiselina DHA i EPA jer imaju ključnu funkciju u rastu i razvoju mozga i živčanog sustava i neophodne su za naš rast i razvoj

Unos putem hrane

Organizam nije sposoban sam proizvesti ove masne kiseline, stoga optimalan unos moramo osigurati putem prehrane. Iako su lanene, chia i sjemenke konoplje te orasi i bundevine sjemenke izvrstan izvor omega-3 esencijalne masne kiseline ALA, nažalost, samo se mali postotak unesene ALA masne kiseline u našem organizmu pretvara u DHA i EPA masne kiseline, pa nam navedene namirnice neće osigurati dovoljne količine DHA i EPA koje su ključne za optimalno zdravlje mozga.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Stoga se pobrinite da u prehranu uvrstite ribu i plodove mora – najbogatije izvore DHA i EPA, poglavito losos, srdele, inćune, bakalar te ikru! Ako niste u mogućnosti više puta tjedno jesti svježu ribu, koristite kvalitetne dodatke prehrani bogate ovim omega-3 masnim kiselinama.

Kako bi vegani, vegetarijanci i ostali koji ne jedu ribu izbjegli ozbiljne zdravstvene probleme, u prehranu bi trebali uvrstiti alge te obavezno koristiti ulje algi kao dodatak prehrani.

Trudnice, dojilje, mala djeca, školarci te ljudi treće životne dobi posebno su osjetljivi na manjak DHA i EPA, stoga su adekvatna prehrana i pojačan unos ovih omega-3 masnih kiselina nužni za optimalan rast i razvoj mozga te sprečavanje slabljenja kognitivnih funkcija.

Izvor: Sensaklub.hr