Najvažnije je pronaći adekvatnu zamjenu za namirnice životinjskog podrijetla. Vegani tvrde kako sebi nimalo ne uskraćuju kulinarsko zadovoljstvo. Uvjerite se u njihove riječi!

Možete li zamisliti da ne jedete meso, jaja, mlijeko, jogurt ili sir?

Za ljude koji su odabrali ovakav način prehrane, to je potpuno normalno. Dapače, oni smatraju da time dobro čine sebi i životinjama, ali i da si zbog toga nimalo ne uskraćuju kulinarsko zadovoljstvo, jer uživaju u ukusnim obrocima.

Veganizam je filozofija i način života čiji sljedbenici ne koriste  proizvode životinjskog podrijetla, i to ne samo u prehrani.

Najvažnije je pronaći adekvatnu zamjenu za namirnice životinjskog podrijetla, a vegani tvrde da baš sve ima svoju zamjenu.

Umjesto sira, tu je tofu ili sojin sir. Dobra zamjena za meso su soja i sojini proizvodi; kad vam treba kap mlijeka u kavi, tu je sojino mlijeko; sojin jogurt nadomjestit će obični…

Ne morate se odlučiti na ovakav režim prehrane, ali možete zamijeniti običan obrok – veganskim.

Mediteranska salata

  • 2 tikvice
  • po 1 žuta i crvena paprika
  • ½ koromača
  • 3 lovorova lista
  • 315 ml maslinova ulja
  • 2 limete
  • 2 žlice bijelog vinskog octa
  • 2 žlice sirupa od agave
  • 2 češnja češnjaka
  • papar
  • 300 g špageta
  • 150 g sušenih rajčica
  • 3 žlice neoljuštenih sjemenki konoplje
  • 1 vezica rikule

priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje. Povrće operite i očistite. Tikvice narežite na ploške. Papriku i koromač narežite na komade.
  2. Sve, zajedno s lovorovim listovima, raspodijelite po limu, posolite i nakapajte s 2 ½ žlice ulja. Povrće promiješajte i pecite 15 minuta.
  3. Posljednjih 5 minuta uključite grill u pećnici. Za preljev operite limete vrućom vodom, posušite ih, naribajte koru, a sok istisnite.
  4. Oboje pomiješajte s 2 ½ žlice ulja, octom i sirupom. Češnjak oljuštite, protisnite i dodajte, a potom preljev začinite i pomiješajte s povrćem.
  5. Špagete skuhajte u slanoj vodi. Za pesto najprije omekšajte rajčice 5 minuta u vrućoj vodi.
  6. Ocijedite pa izmiksajte sa sjemenkama konoplje, preostalim maslinovim uljem i žličicom soli. Tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte 100 ml vode od kuhanja.
  7. Zatim tjesteninu pomiješajte s povrćem. Vodu od kuhanja pomiješajte s pestom, dodajte salati pa ostavite da odstoji. Rikulu operite pa ukrasite salatu.

Preporučujemo