Sir je odlična podloga za mnoga kulinarska rješenja...

Kako se priprema sir?

Sir je mliječni proizvod koji sadrži mliječne bjelančevine, masnoću i ostale sastavne dijelove mlijeka.

Proizvodi se postupkom koagulacije mlijeka (prije svega kravljeg, ovčjeg i kozjeg), i to uz dodavanje enzima ili mliječne kiseline, a u nekim slučajevima i jestivih kiselina poput vinskog octa ili soka od limuna.

VRSTE SIREVA:

Teško je izračunati koliko vrsta sireva postoji. Mogu se podijeliti prema:

  • metodi koagulacije (primjerice, krem-sirevi, sirevi proizvedeni uz pomoć sirila, topljeni sirevi),
  • prema tvrdoći (svježi sirevi, mekani sirevi, sirevi s plemenitom plijesni, tvrdi sirevi)
  • te prema udjelu mliječne masti (primjerice, punomasni, tričetvrtmasni, polumasni sirevi).

Sir se na odličan način može upotrijebiti za pripremu fonduea. Zreli sir ima neugodan miris, ali mu je zato okus fantastičan. Začini i čili papričica siru daju poseban okus.

Salata s pršutom i kozjim sirom

  • 2 žlice balzamičnog octa
  • iscijeđeni sok od ½ limuna
  • 4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • malo morske soli
  • prstohvat mljevenog bijelog ili crnog papra
  • 200 g svježeg kozjeg sira
  • 8 ploški pršuta
  • 300 g miješane zelene salate po izboru
  • 2 grančice svježeg bosiljka

PRIPREMA

  1. Za izradu preljeva za salatu balzamični ocat pomiješajte sa sokom od limuna i maslinovim uljem pa ga začinite solju i paprom po ukusu.
  2. Listove salate operite pa otresite vodu. Pomiješajte ih s većim dijelom preljeva za salatu i rasporedite na tanjure.
  3. Na listove salate stavite kozji sir i pršut, a zatim sve nakapajte s ostatkom preljeva za salatu. Salatu ukrasite listićima bosiljka i poslužite je s bijelim kruhom.
  4. Uz salatu pripremite krutone. Francuski kruh narežite na kockice koje zatim nakapajte s malo maslinova ulja pa ih pecite u pećnici ili tavi dok ne postanu hrskave.

Preporučujemo