Volite li vruć crni napitak, ovu ćete tortu obožavati – hrskava je, lepršava i raskošno aromatizirana kavom

Sijanje brašna

Budući da se brašno može pretvoriti u grudice, prije dodavanja u kolač uvijek ga prosijte. Ne samo da ćete ga tako lakše umiješati u biskvitnu smjesu nego će i tijesto kasnije biti rahlije.

Pečenje biskvita

Biskvit možete ispeći i u namazanom kalupu za tortu, bez upotrebe papira za pečenje.
No tada margarinom ili maslacem namastite samo dno kalupa.

Ako namažete i rubove, biskvit će na tim mjestima za vrijeme pečenja dosta narasti, a tijekom hlađenja će opet splasnuti.

Mascarpone

Ovaj talijanski kremasti svježi sir lako poprima mirise druge hrane, pa ga u hladnjaku uvijek držite u dobro zatvorenoj posudi.

Torta s bezeom od kave

Za hrskavi nugat s kavom:

  • 100 g nugata
  • 60 g izmrvljenog cornflakesa
  • 20 g usitnjenih zrna kave

Za čokoladni biskvit:

  • 100 g marcipana
  • 6 žumanaca i 6 bjelanaca
  • 175 g šećera
  • 40 g gorkog kakaa
  • 20 g brašna

Za kremu od mascarponea:

  • 3 listića želatine
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 15 g instant-kave
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 500 g sira mascarpone
  • 50 ml likera od kave

Za beze od kave:

  • 2 listića želatine
  • 5 bjelanaca
  • 100 g šećera
  • 25 g prženih, mljevenih badema
  • 10 g instant-kave
  • 125 g šećera u prahu
  • cijela i usitnjena zrna kave

Priprema hrskavog nugata s kavom

  1. Kupovni nugat grubo nasjeckajte, otopite te pomiješajte s cornflakesom i usitnjenim zrnima kave.
  2. Smjesu izlijte na komad papira za pečenje izrezan u krug (ø 26 cm) pa je razmažite u jednoličnom sloju. Stavite nugat u hladnjak da se stisne.

Pripremanje čokoladnog biskvita

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Marcipan grubo nasjeckajte, izmiješajte ga sa žumancima te miksajte da dobijete pjenastu smjesu.
  2. Posebno stucite bjelanca sa šećerom. Pomiješajte kakao s brašnom, prosijte ga iznad marcipana pa ga sa snijegom od bjelanaca umiješajte u marcipan sa žumancima.
  3. Slastičarsku vrećicu okruglog otvora napunite biskvitnom smjesom te na papir za pečenje naštrcajte dva kruga (ø 26 cm) (3).
  4. Biskvite pecite 20-ak minuta, a kad su gotovi, izvadite ih i ostavite da se ohlade.

Miksanje kreme od mascarponea

  1. Namočite želatinu da omekša. U metalnoj posudi izmiksajte jaja, šećer i instant-kavu, premjestite je u toplu vodenu kupelj i kremu zagrijavajte do otprilike 85 stupnjeva, a zatim je skinite s toplog i miksajte dok se ne ohladi i postane pjenasta.
  2. Izmiješajte mascarpone i slatko vrhnje te ih izmiksajte do polučvrstog. Budite oprezni i ne miksajte predugo jer se smjesa lako razdvaja.
  3. Ocijeđenu i otopljenu želatinu pomiješajte sa 2 žlice kreme od mascarponea pa je s pjenom od jaja i likerom od kave pažljivo umiješajte u ostatak kreme.

Slaganje podloga i kreme

  1. Na pladanj za tortu stavite stisnuti nugat, oko njega zatvorite okvir kalupa za torte, premažite ga sa 1/3 kreme od mascarponea i prekrijte jednim listom čokoladnog biskvita .
  2. Gore stavite ostatak kreme i drugi biskvit. Neka torta odstoji 4 h u hladnjaku.

Priprema bezea od kave

  1. Namočite želatinu da omekša. Stucite snijeg od bjelanaca i šećera. Posebno pomiješajte bademe, instant-kavu i šećer u prahu pa ih umiješajte u beze.
  2. Ocijeđenu i otopljenu želatinu pomiješajte prvo sa 2 žlice pripremljenog bezea, a zatim ih umiješajte u ostatak smjese.
  3. Bezeom dekorativno premažite tortu pa je odozgo zapecite brenerom. Površinu torte ukrasite cijelim, a rub usitnjenim zrnima kave.

Preporučujemo