Volite li vruć crni napitak, ovu ćete tortu obožavati – hrskava je, lepršava i raskošno aromatizirana kavom
Sijanje brašna
Budući da se brašno može pretvoriti u grudice, prije dodavanja u kolač uvijek ga prosijte. Ne samo da ćete ga tako lakše umiješati u biskvitnu smjesu nego će i tijesto kasnije biti rahlije.
Pečenje biskvita
Biskvit možete ispeći i u namazanom kalupu za tortu, bez upotrebe papira za pečenje.
No tada margarinom ili maslacem namastite samo dno kalupa.
Ako namažete i rubove, biskvit će na tim mjestima za vrijeme pečenja dosta narasti, a tijekom hlađenja će opet splasnuti.
Mascarpone
Ovaj talijanski kremasti svježi sir lako poprima mirise druge hrane, pa ga u hladnjaku uvijek držite u dobro zatvorenoj posudi.
Torta s bezeom od kave
Za hrskavi nugat s kavom:
- 100 g nugata
- 60 g izmrvljenog cornflakesa
- 20 g usitnjenih zrna kave
Za čokoladni biskvit:
- 100 g marcipana
- 6 žumanaca i 6 bjelanaca
- 175 g šećera
- 40 g gorkog kakaa
- 20 g brašna
Za kremu od mascarponea:
- 3 listića želatine
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 15 g instant-kave
- 200 ml slatkog vrhnja
- 500 g sira mascarpone
- 50 ml likera od kave
Za beze od kave:
- 2 listića želatine
- 5 bjelanaca
- 100 g šećera
- 25 g prženih, mljevenih badema
- 10 g instant-kave
- 125 g šećera u prahu
- cijela i usitnjena zrna kave
Priprema hrskavog nugata s kavom
- Kupovni nugat grubo nasjeckajte, otopite te pomiješajte s cornflakesom i usitnjenim zrnima kave.
- Smjesu izlijte na komad papira za pečenje izrezan u krug (ø 26 cm) pa je razmažite u jednoličnom sloju. Stavite nugat u hladnjak da se stisne.
Pripremanje čokoladnog biskvita
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Marcipan grubo nasjeckajte, izmiješajte ga sa žumancima te miksajte da dobijete pjenastu smjesu.
- Posebno stucite bjelanca sa šećerom. Pomiješajte kakao s brašnom, prosijte ga iznad marcipana pa ga sa snijegom od bjelanaca umiješajte u marcipan sa žumancima.
- Slastičarsku vrećicu okruglog otvora napunite biskvitnom smjesom te na papir za pečenje naštrcajte dva kruga (ø 26 cm) (3).
- Biskvite pecite 20-ak minuta, a kad su gotovi, izvadite ih i ostavite da se ohlade.
Miksanje kreme od mascarponea
- Namočite želatinu da omekša. U metalnoj posudi izmiksajte jaja, šećer i instant-kavu, premjestite je u toplu vodenu kupelj i kremu zagrijavajte do otprilike 85 stupnjeva, a zatim je skinite s toplog i miksajte dok se ne ohladi i postane pjenasta.
- Izmiješajte mascarpone i slatko vrhnje te ih izmiksajte do polučvrstog. Budite oprezni i ne miksajte predugo jer se smjesa lako razdvaja.
- Ocijeđenu i otopljenu želatinu pomiješajte sa 2 žlice kreme od mascarponea pa je s pjenom od jaja i likerom od kave pažljivo umiješajte u ostatak kreme.
Slaganje podloga i kreme
- Na pladanj za tortu stavite stisnuti nugat, oko njega zatvorite okvir kalupa za torte, premažite ga sa 1/3 kreme od mascarponea i prekrijte jednim listom čokoladnog biskvita .
- Gore stavite ostatak kreme i drugi biskvit. Neka torta odstoji 4 h u hladnjaku.
Priprema bezea od kave
- Namočite želatinu da omekša. Stucite snijeg od bjelanaca i šećera. Posebno pomiješajte bademe, instant-kavu i šećer u prahu pa ih umiješajte u beze.
- Ocijeđenu i otopljenu želatinu pomiješajte prvo sa 2 žlice pripremljenog bezea, a zatim ih umiješajte u ostatak smjese.
- Bezeom dekorativno premažite tortu pa je odozgo zapecite brenerom. Površinu torte ukrasite cijelim, a rub usitnjenim zrnima kave.
Tekst: Čarolija okusa
Foto: Profimedia
23.12.2015.