Patlidžani imaju puno vode i malo kalorija, stoga su idealna namirnica ako pokušavate izgubiti koji kilogram. Uz to su neiscrpna inspiracija za spravljanje mnogih ukusnih jela

Osim što sadrže veliku količinu karotena, patlidžani su bogat izvor vitamina A, a sadrže i cijeli niz ostalih važnih vitamina, osobito B3, koji je potreban za proizvodnju hormona estrogena, progesterona, testosterona i kortizona (Arapi i Španjolci su patlidžane smatrali afrodizijakom).

Imaju više kalija nego kupus, luk, mrkva i zelena salatu. Oko 90% sastava patlidžana čini voda pa je idealan u dijetama.

Upotreba u kuhinji

Patlidžani se odlično slažu s češnjakom i drugim začinskim biljem, a mogu se peći u tavi ili u pećnici, puniti ili pak usitniti u pire.

Patlidžani lako apsorbiraju ulje. Stoga ih je prije pripreme uputno posuti solju i kratko ostaviti da miruju, a nakon toga ih osušiti papirnatim ručnicima. Na taj način neće upiti toliku količinu ulja, a to će iz njih odstraniti i eventualnu gorčinu.

Neizostavan su sastojak brojnih indijskih jela, a možemo ih naći i u specijalitetima turske kuhinje. Patlidžani ne smiju izostati ni u grčkoj musaki ili francuskom povrtnom specijalitetu ratatouille, a često ih se upotrebljava i u talijanskoj kuhinji.

Savjet

Patlidžani se, kao i rajčice, jedu sa sjemenkama i korom, koja je tanka i ispod koje se krije većina vitamina, baš kao i rutin, supstancija koja jača krvne žile. Stoga se najčešće ne gule prije pripremanja.

Za razliku od rajčica patlidžani se, međutim, ne jedu sirovi.

Umak od patlidžana

  • 2 patlidžana
  • sol
  • 2 žlice soka od limuna
  • 150 g gustog grčkog jogurta
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • ½ žličice mljevenog kima
  • 2 žličice maslinova ulja

priprema

  1. Operite patlidžane, koru probodite na više mjesta pa ih složite na rešetku u pećnici ispod koje ćete staviti lim za pečenje. Pecite ih 1 sat na 170 °C.
  2. Nakon što se ohlade, ogulite ih, pomiješajte s ostalim sastojcima za umak i stavite u hladnjak.