Uživajte u delikatesnim prutićima u najboljem društvu – s umacima hollandaise, béarnaise, maltaise… i, naravno, s majonezom!

Umaci koje šparoge jednostavno obožavaju

Umak béarnaise

  • 1 dl vinskog octa
  • 1 dl bijelog vina
  • 10 zrna papra
  • 1/2 ljute papričice
  • 4 žumanjka
  • 150 g maslaca

priprema

  1. U lončiću kuhajte vinski ocat, vino, papar u zrnu i usitnjenu ljutu papričicu bez koštica. Kuhajte par minuta dok se vino ne reducira.
  2. Zatim procijedite sadržaj posude i prelijte u drugu posudu koju ste pripremili za kuhanje na pari. Dodajte žumanjke uz neprestano miješanje pjenjačom.
  3. Postupno ulijevajte rastopljeni maslac i miješajte. Kada se smjesa zgusne, prebacite u drugu posudu i odložite u hladnjak da se ohladi.

U osnovni recept umiješajte po žlicu nasjeckane svježe krbuljice i estragona te začinite s malo octa aromatiziranog estragonom.

Osim sa šparogama, vrlo se dobro kombinira s pečenim mesom, ribom i rakovima.

Koktel-umak

Izmiješajte 400 g majoneze sa 3 žlice soka od naranče, 5-6 žlica kečapa i žličicom hrena te začinite solju, paprom, kajenskim paprom i žličicom vinjaka.

Ponudite ga uz morske plodove i meso s roštilja.

Umak maltaise

Kuhajte iscijeđeni sok od 1 naranče dok ne dođe na četvrtinu. Ostavite da se malo ohladi pa ga umiješajte u već pripremljen umak hollandaise.

Osim uz šparoge, vrlo dobro ide uz povrće kao što su cvjetača i komorač te uz pečenu perad.

Umak remoulade

Sitno nasjeckajte 3 žlice kapara, 6 fileta srdela, vezicu peršina i 4 kisela krastavca i izmiješajte ih sa 600 ml majoneze. Začinite tekućinom od kiseljenja krastavaca te posolite i popaprite.

Često se poslužuje uz šparoge, a izvrstan je i uz prženu ribu i pohano meso.