Kako biste probavili ugljikohidrate, vaše tijelo treba energiju...

Što su ugljikohidrati kompleksniji, potrebno je više energije, te se troši više masnoća. Sljedeće namirnice su takozvani ‘topitelji masnoća’:

KRUMPIR

Najbolje ga je skuhati u kori, ostaviti da s ohladi preko noći pa sljedeći dan ispeći ili popržiti narezanog na ploške.

Samo malo ga posolite – radije dodajte nasjeckanog začinskog bilja.

SLANUTAK

Osim što sadrži kompleksne ugljikohidrate, ima i niski glikemijski indeks. A to znači da polako djeluje na razinu šećera u krvi te produžuje osjećaj sitosti.

INTEGRALNA TJESTENINA

Tjestenina od integralnog brašna preporučuje se jer je zdravija od tjestenine od ‘klasičnog’ brašna.

LEĆA

Poput ostalih mahunarki, leća osim što sadrži pregršt bjelančevina i ugljikohidrata, sadrži i brojne balastne tvari koje pospješuju probavu te smanjuju razinu šećera u krvi.

Preporučujemo