Jedan od najboljih načina da spojite ugodno druženje s ukusnom hranom jest odlazak na piknik. Osim boravka na zraku (uz more, rijeku, jezero ili na livadi), uživat ćete i u domaće pripremljenim jelima koja se, ovaj put, ne zadržavaju samo na ‘običnim’ sendvičima

Pripremite delicije

Košaricu za piknik uglavnom punimo sendvičima, voćem i sokovima, no ovaj put sa sobom ponesite malo drugačija jela. Kako se Hrvatska može pohvaliti iznimnom gastroponudom, a svaka regija specifičnom kulinarskom osobnošću – od paškog sira, slavonske šunke do purice s mlincima,Košaricu za piknik uglavnom punimo sendvičima, voćem i sokovima, no ovaj put sa sobom ponesite malo drugačija jela.

Kako se Hrvatska može pohvaliti iznimnom gastroponudom, a svaka regija specifičnom kulinarskom osobnošću – od paškog sira, slavonske šunke do purice s mlincima, kroštula, ribe s roštilja, košaricu možete napuniti uistinu raznovrsnim namirnicama.

Tako možete napraviti sendvič od rosbifa (stražnjeg dijela junećih leđa). Da bi bio jako ukusan, treba ga najprije marinirati u soli i papru te ga pustiti da odstoji nekoliko sati. Potom ga prepecite sa svake strane četiri minute i ostavite na toplome mjestu (kako bi se krv zgrušala i ne bi prolijevala po sendviču ili tanjuru).

Narežite domaći hrskavi kruh, premažite hrenom, poslažite rikulu te nadjenite tanko narezanim kriškama rosbifa. Zapakirajte sendviče i spremite u košaricu.

Ništa bez dobre kapljice

Osim hrane, u košarici za piknik dobro je imati i bocu kvalitetnog vina jer, prema jednom istraživanju, Hrvati više od piva vole popiti čašicu dobrog vina, a 91,9 posto građana dat će prednost domaćim pred stranim vinima.

S obzirom na bogatu ponudu domaćih kapljica koje dolaze iz istarskih, slavonskih i međimurskih vinograda, neće biti teško izabrati omiljeno vino.

Ako na piknik nosite nareske poput kulena, kobasa, čvaraka, poslužite kapljicu mlade graševine, a ako ste odlučili sve pozvane iznenaditi pečenjem poput patke ili teletine, nemojte dvojiti oko izbora suhog bijelog vina.

Uz sireve prijaju bijela vina, uz tjesteninu crna vina voćnih aroma, dok uz desert poslužite lagana prhka vina.

I za kraj, za dobar piknik treba vam još nekoliko stvari. Uz dekicu i košaricu koju ćete napuniti hranom i pićem, ponesite kuhinjski pribor – oštar nož, plastične tanjure, čaše i vilice te papirnate ubruse. Uzmite i plastičnu vrećicu u koju ćete baciti otpatke, a ako želite otmjeniji piknik, umjesto plastičnih ponesite keramičke tanjure.

Ne zaboravite ni odgovarajuću odjeću i obuću – laganu dugačku odjeću i kvalitetne tenisice (ako ćete dulje pješačiti do odredišta).

Većinu pripremite dan prije…

Najzahvalnija hrana za piknik je ona koja se jede prstima. Kod kuće narežite meso (piletinu, puretinu, teletinu…) i spremite ga u posudu koja čuva toplinu, a u vrećicu stavite narezane kriške kruha ili peciva razrezanog popola.

Ako radite sendviče sa svježom salatom, nemojte povrće odmah stavljati u sendvič jer će se sparušiti. Radije ga spremite u kutijicu i ponesite sa sobom te na licu mjesta napravite svježe sendviče.

Dobar izbor za piknik su i razne salate koje možete napraviti od sezonskog povrća koje ste nasjeckali na kockice i pomiješali s umakom tik prije posluživanja jer, u protivnom, umak bi tijekom vožnje ili hodanja do odredišta mogao procuriti iz posude.

Na pikniku će dobro doći i bruskete koje možete nadjenuti raznim namirnicma i zapeći u pećnici te tople ponijeti na izlet. A ako ste ljubitelj ribe, pripremite sendviče od dimljenog lososa na kruhu s cjelovitim žitaricama začinjene maslinovim uljem.