Ovaj specijalitet je ponovno u trendu

koje meso, riba, gljive i povrće je najbolje za fondue

Riba i morski plodovi – losos, tuna, rombo, škarpina – sve vrste ribe koje se lako mogu filetirati pogodne su i za fondue.

Slično je i s morskim plodovima: hobotnicama, očišćenim repićima kozica ili škampa, jakobovim kapicama ili dagnjama.

Najbolje ih je kuhati u cjedilu u vrućem jušnom temeljcu s bijelim vinom.

Meso – ono koje ćete pržiti u ulju neka bude krto i manje masno. Idealan je goveđi, svinjski, teleći, janjeći ili pileći file.

Po porciji treba pripremiti oko 200 g na kockice narezanog mesa. Ukusna su i pileća krilca, svinjska rebrica ili kobasice.

Za kineski fondue meso režite na tanke ploške ili trake.

Gljive i povrće – šampinjoni, cvjetača, brokula, mrkva, paprika, tikvica, komorač, mahune, kineski kupus, bambusove i sojine klice, luk.

Švicarski fondue sa sirom

  • 2 francuza
  • 120 g mesnog sira
  • 120 g kobasice za kuhanje
  • 150 g suhih rajčica iz ulja
  • zelene masline punjene paprikom
  • jedan režanj čašnjaka
  • po 300 g ementalera i trapista
  • 300 ml suhoga bijelog vina
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 3-4 žlice višnjevače
  • sol, papar i muškatni oraščić

priprema

  1. Narežite na komade veličine zalogaja 2 francuza, mesni sir te kobasice. Ocijedite suhe rajčica iz ulja te ih prepolovite.
  2. Sve poslažite na 4 tanjura te dodajte zelene masline punjene paprikom. Posudu za fondue natrljajte jednim režnjem češnjaka prerezanim napola.
  3. Nagrubo naribajte ementaler i trapist, stavite ih u posudu za fondue te zalijte sa bijelom vinom. Sir topite uz stalno miješanje na srednje jakoj vatri.
  4. Izmiješajte škrobno brašno sa 3-4 žlice višnjevače te dodajte u topljeni sir. Kratko zakuhajte pa dobro začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  5. Posudu stavite na postolje za fondue ispod kojega je mali plamenik. Narezane namirnice nabadajte na vilice za fondue i uranjajte u smjesu sa sirom.

Novi vidici

Iznenadite svoje goste te im uz fondue poslužite uz uobičajene umake još malo gurmanskih poslastica

Umak od naranče i mascarponea

Izmiješajte 100 g mascarponea sa 100 g kiselog vrhnja, žličicom naribane narančine korice, žlicom soka od naranče te sa 2 žlice izmrvljenog zrna crvenog papra.
Začinite solju i sokom od limuna, ukrasite metvicom, naribanom narančinom
koricom i crvenim paprom.

Umak od tune i začinskog bilja

Ocijedite konzervu tune pa ribu razmrvite vilicom. Izmiješajte je sa 100 g svježeg sira te s po žlicom nasjeckanih kapara, vlasca, metvice i peršina. Začinite solju, paprom i sokom od limuna. Ovaj će umak najviše doći do izražaja uz bijelu ribu.

Umak od kokosa i curryja

Oljuštite 1 manji luk, nasitno ga nasjeckajte, propirjajte na žlici ulja te zagustite
s 1,5 žlicom brašna. Dodajte i žličicu zelene (kupovne) curry paste te 100 ml kokosova mlijeka. Stavite na vatru da zakuha pa začinite solju, sokom od limete te ukrasite listićima korijandra.

Umak od svježeg kravljeg sira i paprike

Po polovicu crvene i žute paprike nasjeckajte na sitne kockice. Pomiješajte ih sa 200 g svježeg kravljeg sira (može i zrnati sir) i žlicom izmrvljenih zrna zelenog papra. Posolite i popaprite.

Remoulade umak

Prerežite 1 rajčicu, odstranite joj koštice pa je narežite na sitne kockice zajedno s
3 kisela krastavca. Nasjeckajte žlicu kapara te malo listića estragona i peršina.
Sve pomiješajte sa 200 g umaka za salatu na bazi majoneze pa primiješajte 2 žlice jogurta i žlicu senfa. Začinite solju, paprom i sokom od limuna.

Kaša od mrkve

Ogulite i narežite na kockice 300 g mrkve. Pirjajte mrkvu 5 minuta na 2 žlice sezamova ulja sa 10 g nasjeckanog đumbira. Usitnite smjesu štapnim mikserom te je začinite solju, paprom i s nekoliko kapi soka od limuna.

Preporučujemo