Domaća kuhinja odnosno znanje o tome što se u hrani nalazi te kako je pripremljena može nam osigurati zdrave obroke s minimalnom količinom aditiva. Za razliku od domaće hrane, gotova hrana često sadrži takve dodane supstance koje mogu utjecati na raspoloženje djece

Prehrambeni aditivi – osobito konzervansi, umjetne boje i zaslađivači – čine živčani sustav previše aktivnim.

  • Aspartam (E 951) može prouzročiti glavobolju, vrtoglavicu i zamagljen vid
  • Saharin (E 954) loše utječe na hiperaktivnost kod djece.
  • Monosodij glutamat (MSG) ili pojačivač ukusa štetno djeluje na mozak, izaziva glavobolju, hiperaktivnost, kronični umor, nagle promjene krvnog tlaka, poremećaje endokrinog sustava, pretilost i alergijske reakcije, a remeti i rad hormona.

Mališani, posebice oni skloni hiperaktivnosti, trebali bi izbjegavati “tvorničku” hranu ili bi im trebalo suziti njen izbor.

Domaća hrana i namirnice iz ekološkog uzgoja

Nasuprot tomu, “prirodna” hrana djeluje umirujuće na živčani sustav, posebno namirnice koje imaju dosta kalcija (zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi), magnezija (banane) i cinka (orašasti plodovi i razne sjemenke). Ti minerali smiruju nadbubrežne žlijezde, snižavaju krvni tlak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu – a sve to utječe na opadanje razine kortizola, hormona stresa.

Izvor: Roditelji.hr