Na deklaraciji bi se trebao nalaziti popis sastojaka s jasno istaknutim alergenima i prehrambenim aditivima ili E-brojevima

Nisu svi E-brojevi nužno loš dodatak prehrambenom proizvodu, pa tako E-brojevi uključuju, primjerice, vitamin C ili askorbinsku kiselinu (E300), vitamin B2 – riboflavin (E101), kurkumin (E100).

Prilikom kupnje treba pripaziti, upozorava Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane, na potencijalno štetne dodatke poput pojačivača okusa, umjetnih bojila, soje i glutena.

Glutamat je najčešće korišteni pojačivač okusa koji blokira osjećaj za sitost te nas tako potiče da više jedemo.

Punoću okusa u jelima možemo postići i začinima.

Umjetna bojila za ljepšu boju proizvoda mogu izazivati alergije, pojačavati simptome astme ili izazvati hiperaktivnost kod djece.

Također se mogu zamijeniti prirodnim začinima poput kurkume, paprike, đumbira, ružmarina i sl.

Gluten kao dodatak za zgušnjavanje proizvoda ne smiju jesti oboljeli od celijakije i alergični na gluten. Kod njih gluten izaziva nadutost, grčeve i druge probavne tegobe te uzrokuje umor i glavobolje.

Soja se često koristi kao zamjena za meso, ali i emulgator, zgušnjivač i stabilizator, no radi se o potencijalnom alergenu.

Danas se dodaci prehrani nalaze u svim industrijski prerađenim proizvodima.

Ipak, na policama možete potražiti i zdravije varijante s manje dodataka, kao što su PIK mesne prerađevine bez pojačivača okusa, bojila, glutena ili soje.